Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081002-GTbyCITROËN
081002-GTbyCITROËN
081002-GTbyCITROËN
081002-GTbyCITROËN

GTbyCITROËN – spelarens bil

Innan Parissalongen släppte Citroën en serie om sex teaserbilder på en tävlingsbil som får känna asfalten mot däcken endast i spelkonsolernas värld. Vi hakade aldrig på ”bildspelet” från fransmännen, det räckte med italienarnas. Nu är Gran Turismo 5-bilen officiell, även i full skala på salongen.

Säkert har många Gran Turismo-fantaster hört att Citroën ska delta i femte upplagan av spelet med en kärra som inte ser ut som någon annan. Några bilder har inte funnits tidigare, inte förrän i dag då bilen avtäcktes på Parissalongen inför en hängiven spelkonsolspublik. Nu var det inte tal om en fiktiv bil utan om en livs levande sådan i full skala – troligen det enda exemplar som kommer att tillverkas.

I verkligheten är bilen betydligt större än vad den kommer att vara på tv-skärmarna hemma hos alla Gran Turismo 5-köpare. GTbyCITROËN, som bilen kallas, är hela 4,96 meter lång, 2,08 meter bred och 1,09 meter hög… med andra ord lång, bred och extremt låg.

Det extrema utseende är inget som behöver framhävas i text, det räcker att titta på bilderna så förstår man att det är en bil först och främst för tv-spelsvärlden.

Noterbart är dock 21-tumshjulen med aluminiumfälgar med ”diamanteffekt” och de läckra måsvingedörrarna. Inuti bilen projiceras all data som är viktig för föraren i vindrutan.

Några tekniska detaljer finns inte om bilen. Antagligen blir det till att köpa Gran Turismo 5 för att få veta mer om den.