Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

Guide: Så använder du denna spak

Guider av olika slag är populära och ibland nödvändiga. En verkligt nödvändig guide är den du nu har börjat ta del av, nämligen den om den okända spaken till vänster om ratten – även kallad blinkersspak.

Den finns i alla bilar men det är förvånansvärt många som inte känner till den lilla spaken till vänster om ratten. Och ännu märkligare är det att många som tidigare har haft koll på spaken numera har glömt bort den.

Spaken är väldigt finurlig, för när man trycker ned den börjar lampor på vänster sida av bilen (lamporna finns både framtill, baktill och oftast även på sidan, inte sällan i ytterbackspegeln) att blinka i en regelbunden takt. På så vis upplyses andra trafikanter – för du vet väl om att du inte är ensam i trafiken – att du tänker göra någon form av manöver som ska förflytta ditt fordon åt vänster.

Trycker man i stället spaken uppåt infaller samma sak som beskrivet ovan, men i detta fall är det lamporna på höger sida av bilen som börjar blinka. Därmed vet de andra trafikanterna – för du är fortfarande inte ensam i trafiken – att du ska ändra läge på ditt fordon åt höger.

Det kräver alltså inga krångliga procedurer för att använda detta sinnrika signalsystem, det är snarare något av det absolut enklaste man kan ta sig an i en bil eller annat fordon. En vipp upp eller ned med vänsterhanden är allt som behövs.

LÄS MER: Detta är årets bästa vinterdäck

När ska då denna spak användas? Några exempel är vid filbyte, sväng in på annan väg eller gata, vid utfart ur rondell eller annan situation då det är bra att upplysa omgivningen för att inte överraska.Spaken heter förresten blinkersspak och alla bilar har en. Den styr bilens blinkers, eller körriktningsvisare som lamporna heter med ett finare ord.Börja nu att använda din bils blinkers. Vi kan lova dig att du inte får mindre tid över till att ha näsan nedkörd i mobiltelefonens skärm, så extremt lite tid tar det faktiskt att röra den där spaken.Och du, nu när du har tagit del av denna guide – sprid ordet till din omgivning: ”Använd blinkers!”. Det är ju både smart och praktiskt för inte bara blinkersanvändaren, utan för alla.Är du fortfarande osäker på vilken spak det handlar om, vad den har för syfte och hur den fungerar har vi satt ihop en liten instruktionsfilm nedan som nog ska kunna leda till ett genombrott i ditt blinkersanvändande.

https://youtu.be/yxLeTnTwSxs