Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hackare avslöjade kommande Tesla P100D – fick sin bil nedgraderad

En Tesla-ägare – tillika skicklig datorhackare – i North Carolina, USA, lyckades hitta uppgifter om Teslas kommande värsting P100D i bilens mjukvara. När avslöjandet upptäcktes försökte Tesla att nedgradera hans bil.

Det var med senaste uppdateringen av mjukvaran i hans Tesla Model S P85D som North Carolina-boende datorhackaren Jason Hughes kunde hitta uppgifterna om Teslas kommande värsting P100D. Förarbete för modellen har enligt uppgift funnits länge i mjukvaran, men i den senaste uppdateringen inkluderades även logotyper i bild för P100D – vilket Hughes upptäckte när han dekrypterade koden.

Tilltaget att avkoda mjukvaran och sprida informationen på Internet var dock något som inte uppskattades av Tesla, ty efter avslöjandet upptäckte nämligen Hughes att någon från Tesla försökte gå in i hans bil – och nedgradera mjukvaran i bilen!

Hughes, som hackare, lyckades dock inte bara upptäcka utan även avstyra nedgraderingen, och förmedlade det vidare via sitt Twitterkonto – med en förfrågan om kommentar från Tesla och Elon Musk.

Musk, välkänd för sitt engagemang på sociala medier, svarade att nedgraderingen inte skedde på hans uppdrag, men vi vet sedan tidigare att Tesla ibland inte är rätt företag att stöta sig med, i alla fall om man är (eller kan tänkas bli) kund. En bloggare som uttryckte sitt missnöje över lanseringseventet för märkets suv Model X fick sin beställning av modellen avbruten som följd. Den gången var dock Elon Musk själv involverad i agerandet.

Bild ovan (och i galleri nedan) på Tesla Model S P90D.