Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080701-hagelstorm-vw
080701-hagelstorm-vw
080701-hagelstorm-vw
080701-hagelstorm-vw

Hagel blir tuff match för VW

Hagel har orsakat ett minst sagt oförutsett bekymmer för Volkswagen. En hagelstorm drabbade nyligen Volkswagens fabrik i Emden. Utanför fabriken stod 30 000 fabriksnya bilar som skadades av de pingisbollstora hagelkornen.

Det finns oförutsedda problem och så finns det oförutsedda problem. Volkswagen drabbades förra söndagen av den mer sällsynta sorten när en svår hagelstorm drog in över Emden där en av VW:s fabriker ligger. Inget allvarligt i det, om det inte vore för att 30 000 bilar stod parkerade utanför fabriken. Merparten av bilarna var färdiga för leverans och stod och väntade på att skeppas ut till sina blivande ägare. Hagelstormen innebär dock att vistelsen i Tyskland blir längre än väntat.

Hagelkornen, som var stora som pingisbollar, lämnade stora märken på många av bilarna. Dessvärre är det inte så lätt som att plocka ut de bilar som skadats genom en ren visuell urskiljning. Det blotta ögat kan omöjligen uppfatta de minsta skadorna, som naturligtvis även de måste rättas till. Därför har man nu anlitat specialister som ska granska bilarnas karosser genom att köra dem genom en tunnel med speciellt ljus som gör det lätt att se alla märken. Volkswagen försäkrar att ingen bil kommer att lämna fabriken med karosskador.

– Vi gör nu en noggrann genomgång av varje enskild bil. Våra kunder har rätt att få sin bil i toppskick, säger VW:s talesman Christoph Adomat till Süddeutsche Zeitung.

Dessvärre innebär detta även att leveranserna försenas, hur mycket och i vilken utsträckning är okänt. Kostnaden för det omfattande reparationsarbetet uppges uppgå till hundratals miljoner dollar. VW kan dock lugnt luta sig tillbaka och se på när det anlitade försäkringsbolaget står för kostnaderna.