Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hagerty arrangerar tävling för alldagliga bilar

Dyrgriparna och vrålåken får hålla sig hemma när vardagsbilarna från förr får ett eget evenemang. Försäkrings- och värderingsbolaget Hagerty arrangerar en jordnära bilutställning.

Det kallas för Concours d'Elegance, tillställningar när världens mest exklusiva och dyra bilar granskas av petiga jurymän. Nu på lördag den 22 juli arrangerar försäkrings- och värderingsbolaget Hagerty en mer jordnära version: Concours d’Ordinaire – för gårdagens högst alldagliga bilar. Bilar som blivit snudd på lika ovanliga som de där dyrgriparna på fintillställningarna.

50 bilar tillverkade mellan 1966 och 1989 ska delta i själva tävlingen, som äger rum i Stowe House strax söder om Silverstone, men arrangören tipsar om att ta en sväng till parkeringen där över 250 bilar av liknande stuk kommer att finnas att beskåda.

Kortlek med allvar

Cylindervolym och hästkrafter har i kortleken från Hagerty ersatts av hårresande data – även om få i Sverige kanske minns eller saknar just Hillman Avenger.

Även om bilfloran i Storbritannien var (och är) annorlunda så är det beklämmande läsning när Hagerty menar att bara 20 Citroën GS, 17 Simca 1100, fem DAF 55 och fyra Fiat Ritmo Super är registrerade i landet i dag. Dessa modeller samt andra från märken som Austin, Ford, Renault, Vauxhall, Datsun, Morris och Triumph kommer delta i tävlingen.

För att klämma ytterligare på nostaglinerven lanserar man en kortlek av typen Super Trumf med bilmodellerna. Här har dock det mesta rörande teknik gett vika för hur många exemplar som byggdes – och finns kvar i dag.

Sugen? Glöm det. Hagerty har precis meddelat att biljetterna är slut. Du kan dock rikta in dig på nästa år då det är fjärde gången tillställningen hålls.

Tyckte du att det där med Concours d'Elegance lät mer intressant ska du passa på att köpa senaste numret av vår systertidning Klassiska Bilar nummer 8/2017. I den besöker vår Mikael Stjerna en sådan tillställning vid Comosjön och Villa d’Este.