Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lastbilen på bilden har inget med artikeln att göra.
Lastbilen på bilden har inget med artikeln att göra.
Lastbilen på bilden har inget med artikeln att göra.
Lastbilen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Scania CV AB

Hälften av all tung trafik kör för fort på svenska vägar

När Riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännen, gjorde riksomfattande kontroller av tung trafik visade det sig att nästan hälften, 49 procent, inte höll lagstadgad hastighet.

Kontrollen omfattar 4 437 fordon som klassas som tung trafik och har färdats på våra vägar under perioden juni till och med september i år. Undersökningen gjordes av 15 av M Sveriges klubbar och avdelningar på 28 platser i Sverige. Den högst uppmätta hastigheten står en lastbil med släp för, den klockades för 112 km/h på E18 i Västerås.

Resultatet skiljer sig också mycket åt mellan olika typer av tung trafik. Bussar till exempel var inte alls lika benägna att köra för fort, bara en enda buss höll för hög hastighet när undersökningen genomfördes. Av andelen lastbilar utan släp som uppmättes var det 4,5 procent, eller 68 stycken av 1 525 uppmätta, som körde för fort.

Absolut värst var lastbilar med släp. Där mätningar gjordes på 2 650 fordon och hela 1 298 körde för fort. De flesta låg i spannet 80-90 km/h och strax under hundra körde fortare än så.

– Alla skulle tjäna på att yrkestrafiken följer hastighetsgränserna. Miljöpåverkan blir mindre, bränsleförbrukningen lägre, slitaget på däck och bromsar minskar, trafikrytmen blir lugnare och då blir också trafiksäkerheten bättre, säger Caroline Drabe, vd Riksförbundet M Sverige.

 

Orter/platser (vägar) där undersökningen har genomförts:

Axvalla hed (RV49)
Borlänge (E16)
Eskilstuna (E20/RV56)
Falun (E16/RV50)
Filipstad (RV63)
Helsingborg (E6)
Hässleholm (RV21/23, RV 23)
Katrineholm (RV52, RV56/57)
Kavlåsbruket (RV26)
Kinda (RV23/34)
Kristianstad (E22, RV19)
Laholm (RV24)
Kävlinge/Löddeköpinge (E6)
Mariestad (RV 26)
Mjölby/Skänninge (RV50)
Mullsjö (RV26)
Storfors (RV26)
Storuman (E12)
Sundsvall (E14)
Torsby (E45)
Umeå (E4)
Vingåker (RV52, RV55/57)
Vinninga (RV49)
Västervik (E22)
Västerås (E18)
Ängelholm
Örnsköldsvik
Östersund (E45)

Tunga lastbilar får köra högst 90 km/h på motorväg eller motortrafikled och 80 km/h på andra vägar eller om lastbilen har släp. Bussar som väger över 3,5 ton får köra högst 100 km/tim om samtliga som färdas i bussen över tre år har tillgång till plats med bilbälte, annars är gränsen 90 km/tim. (Källa: Transportstyrelsen)

Försäkringsbolaget Folksam har tidigare i år gjort en undersökning bland yrkesförare och då visade det sig att hela sju av tio förare körde för fort. Det är enligt Folksam en ökning med tio procent jämfört med för några år sedan.