Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091209-500-milj-elbilar
091209-500-milj-elbilar
091209-500-milj-elbilar
091209-500-milj-elbilar Foto: Lars Ardarve

Halv miljard till elbilsutveckling

Näringsminister Maud Olofsson var på besök i Trollhättan på tisdagen och passade på att berätta om regeringens satsning på elbilar. Nästan 500 miljoner kronor satsas på två elbilsprojekt i Västra Götaland.

 Syftet med regeringens satsning på en halv miljard kronor är att utveckla tekniken kring elbilar. Det handlar dels om ett projekt tillsammans med teknikcentret Innovatum och Saab Automobile, dels ett projekt tillsammans med Volvo Cars. Totalt omfattar projekten nästan 500 miljoner kronor, varav ungefär hälften kommer från skattepengar. Pengarna ska bidra till förbättrad batteriteknik, lättare material i bilarna samt utveckling av högeffektiva elmotorer.

– För att snabba på omställningen till grön teknik och för att stärka svensk fordonsindustri skjuter regeringen till extra resurser. Vi gör det tillsammans med fordonsföretagen för att skapa fler jobb i Sverige, säger Maud Olofsson i en kommentar.

Projektet där Saab är involverat uppges inte vara helt beroende av att Saab finns kvar som bolag.

– Det är lättare om vi har Saab kvar och en ny ägare. Men det är ett kunnande som finns hos människor på Saab Automobile som vi vill satsa på, sa Maud Olofsson vid en presskonferens i Trollhättan.

Än är det inte helt klart att projekten får sina pengar. Det avgörs först på torsdag då Energimyndighetens energiutvecklingsnämnd tar upp frågan för beslut. Det handlar dock inte om några helt nya projekt. Den senaste satsningen innebär att ytterligare 60 miljoner kronor skjuts till för att få fart på projekten.

När Olofsson besökte Trollhättan väcktes återigen frågan om ett eventuellt undsättningslång för att hålla Saab under armarna. Fem miljarder kronor finns avsatta för undsättningslån men enligt statssekreterare Jöran Hägglund har ingen av Saab-spekulanterna visat något intresse. Regeringsrepresentanterna i Trollhättan ville inte tala öppet om att de hårda lånevillkoren kan ändras men deras resonemang tolkades av flertalet som att det finns en möjlighet att villkoren kan ändras om det skulle behövas.