Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081023-halv-miljard-forsk
081023-halv-miljard-forsk
081023-halv-miljard-forsk
081023-halv-miljard-forsk

Halv miljard till nya bilar och ny energi

Nu ska det tas fram renare bilar och miljövänlig energi. Regeringen satsar drygt en halv miljard på miljö- och klimatforskning. Merparten av pengarna ska gå till utveckling av nya bilar.

Enligt Miljöminister Andreas Carlgren är syftet med satsningen att ta fram nya typer av bilar, till exempel elbilar och elhybrider. 310 av de drygt 500 miljonerna ska gå till bil- och energiforskning, rapporterar SR – Ekot. Regeringen presenterar i dag sin forskningspolitiska proposition och det står klart att man vill lägga mest krut på fordonsforskningen. De pengar som inte går till att ta fram nya bilar och ny energi går till forskning kring klimatförändringarnas påverkan på skogs- och jordbruk.

Andreas Carlgren har stor tilltro till att ny konkurrenskraftig teknik kommer att tas fram och han beskriver det som en mycket stor satsning. Han säger till Ekot att den nya tekniken ska göra det möjligt för oss att fortsätta leva bekvämt och resa mycket, med mindre miljöpåverkan.

Vi kommer att resa mycket även i framtiden, men vi kommer att resa miljövänligt. Vi kommer att bo i bekväma hus som kanske inte alls slukar energi utan kanske till och med tillför energi. Många av de möjligheter som öppnas ger till och med tillgångar för oss och kommer att ge ett bättre liv än tidigare, säger Andreas Carlgren till SR – Ekot.

Miljöministern tror också att den nya tekniken ska stärka näringslivet, samtidigt som det finns goda möjligheter att exportera tekniken.

Läs mer