Här är årets säkraste bilar i sin klass

Euro NCAP har i år utsett tre bilar från olika klasser som är bättre än sina konkurrenter ur säkerhetssynpunkt.

Den europeiska krocksäkerhetsorganisationen Euro NCAP utser varje år de bilar som har presterat bäst i respektive kategori. Deras stjärnbetyg kan inte jämföras mellan olika fordonskategorier, därför uppmärksammas de bilar som presterat bättre än sina konkurrenter under året.

Vilken bil som är bäst i klassen definieras av poängsumman i kategorierna skydd av vuxna, skydd av barn, fotgängarskydd och standardmonterade förarstödsystem. Tillvalsutrustning tas alltså inte med i beräkningarna.

I år har bara tre bilar utsetts, i klasserna stor familj, liten familj och liten suv. Euro NCAP klassar Toyota Prius som stor familj, trots att den är ungefär lika stor som Hyundai Ioniq, vinnaren i klassen liten familj.

I de andra klasserna har för få bilar testats för att en vinnare ska kunna utses, men Euro NCAP skriver att Mercedes E-klass har presterat mycket bra i klassen premiumbil.

Här är listan över årets klassbästa bilar:

Bäst i klassen, stor familj: Toyota Prius, 5 stjärnor

Skydd av vuxna: 92

Skydd av barn: 82

Fotgängarskydd: 77

Förarstödsystem: 85

Bäst i klassen, liten familj: Hyundai Ioniq, 5 stjärnor

Skydd av vuxna: 91

Skydd av barn: 80

Fotgängarskydd: 70

Förarstödsystem: 82

Bäst i klassen, liten suv: VW Tiguan

, 5 stjärnorSkydd av vuxna: 96Skydd av barn: 84Fotgängarskydd: 72Förarstödsystem: 68Se när bilarna krockas i filmen nedan!

https://youtu.be/Y6WPOusagO4