Här är en flygande bil du kan beställa redan i dag

Det slovakiska företaget AeroMobil har visat sin första kommersiellt tillgängliga flygande bil i Monaco – och meddelar att den går att förhandsbeställa med leverans år 2020.

AeroMobil har lanserat sin första kommersiellt tillgängliga flygande bil på Top Marques-mässan i Monaco. Den kommer att kosta mellan 1,2 och 1,5 miljoner euro, och målsättningen är att de första exemplaren ska levereras under år 2020. 500 exemplar av den första modellen kommer att byggas.

I luften drivs fordonet av en turboladdad fyrcylindrig boxermotor med ungefär 300 hästkrafter, medan det på vägen är en hybrid som använder bensinmotorn som generator för att driva två elmotorer i framhjulen. Farkosten är 5,9 meter lång på vägen, 5,8 meter lång i luften och vingspannet är 8,8 meter med vingarna utfällda. Två personer kan färdas i fordonet, så länge de tillsammans inte väger mer än 240 kilo.

För bilen ska kunna flyga behöver den ett flygfält eller en annan godkänd start- och landningsplats, samt en förare med både körkort och flygcertifikat, sa AeroMobils kommunikationschef Stefan Vadocz till Reuters. Drömmen om den flygande bilen har levt sedan 1960-talet, då utopin med en flygfarkost åt varje familj tog form. Men det är oklart om allmänheten faktiskt kommer att köpa flygande bilar när de väl finns tillgängliga, med tanke på alla frågetecken runt säkerhet. Flera länder har redan infört regleringar för annan teknik som drönare och självkörande bilar.