Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Zinoro 1E
Zinoro 1E
Zinoro 1E
Zinoro 1E Foto: CarNewsChine.com

Här är första kinesiska BMW:n – Zinoro 1E

BMW och kinesiska Brilliance har slagit sina påsar ihop för att erövra den så viktiga kinesiska marknaden. Nu har första bilen siktats på kinesiska gator – elbilen Zinoro 1E som baseras på X1.

Tidigt i våras kunde vi rapportera om att BMW och Brilliance enats om ett namn på deras nya gemensamma företag som ska sälja elbilar i Kina. Zhi Nou heter det på kinesiska, eller Zinoro om man är mer lagd åt det västerländska hållet.

Då nämndes det att X1 och förra generationen 3-serie ska elektrifieras för den kinesiska marknaden. Nu har den första bilen siktats i Kina. Modellen heter 1E och är till stora delar tekniskt baserad på X1, vilket lyser igenom även karossmässigt. Bakluckan har fått lite annan utformning vilket medfört att inre halvorna av bakljusen försvunnit. I fronten är grillen annorlunda medan strålkastarna är sig lika.

Under huven sitter enligt uppgift en elmotor utvecklad av BMW som levererar 169 hästkrafter. Kraften kommer från litiumjonbatterier som i sin tur är utvecklade och producerade i Kina.

En eventuell laddhybridversion av 1E kan komma att lanseras.

Säljpremiär är det under första halvan av 2014 och Zinoro 1E kommer då att kosta motsvarande 430000 kronor.