Här är nya Ford Bronco

Klassikern Ford Bronco ska komma i nya tappning 2020 men nu har det läckt bilder på bilen.

Jänkaren Ford Bronco. Det är väl inte mycket att skriva hem om här i Sverige kan man tycka. Nja, när vi förra året skrev om att modellen ska återuppstå genererade nyheten både klick och kommentarer. Även nyheten om att Jeep Wagoneer ska komma tillbaka gillades.

Bronco som modellnamn dök upp 1966 och höll ut i 30 år innan det ersattes av Expedition och ses som en av de mest klassiska modellnamnen från Ford. 2004 visade man upp ett Bronco-koncept men projektet rann ut i sanden men 2017 gjorde man alltså klart att Bronco som modellnamn kommer åter 2020.

Bilderna du ser här publicerades först av off-road.com och ska ha tagits under ett möte med Fordåterfösäljare i Las Vegas. Här ser vi en suv med tydliga designreferenser till gamla Bronco. Runda ljus och spärrade bokstäver i grillen för tankarna till den första generationen av modellen tillverkad till 1977. I profil är bilen stram men har tillskillnad från originalet faktiskt former att tala om – se vecken nertill på dörrarna, och skuldran över det bakre hjulen.

Bronco får även en mindre syskonmodell med nedtonade terrängambitioner och som i folkmun kallas för ”Baby-Bronco”. Den kommer att bygga på samma plattform som modellen Focus och ska finnas med hybriddrift. Främsta rival blir Jeep Renegade.

Historiskt sett har modellen Bronco pendlat i storlek och därför velas det i media om huruvida bilen vi ser här på bilderna är den stora eller lilla Broncon. Vi lägger vår röst på den stora då bilderna på den lilla (dock ej benämnd som just Bronco) som Ford visade i våras visar en suv som ser mindre ut än den på bilderna här. Det kanske vi får äta upp.

Fords kompakta suv. Är det "Baby-Bronco"?

Ford Bronco kommer sannolikt visas upp under Detroitsalongen 2019 som öppnar för press- och branschfolk den 14 januari.