Här är nya Lexus ES – ersätter den GS?

Lexus är i premiärtakterna. På bilsalongen i Genève drog man skynket av den lilla suven UX, och på bilmässan i Peking som börjar nästa vecka visar man senaste generationen ES. Men redan nu får vi se en första bild på den nya lyxsedanen.

ES är en gammal modellbeteckning som funnits med i Lexus modellpalett sedan starten 1989 och generationen vi ser på bilden ovan är den sjunde i ordningen. I dag säljs inte ES i Sverige, men i utländska medier har det sedan en tid tillbaka spekulerats i att ES ska ersätta mellansedanen GS – en modell som i sin fjärde generation kom till Sverige 2012 men som sedan en tid tillbaka inte längre säljs här. Ryktet säger att GS ska sluta produceras redan den här månaden.

Dessa uppgifter är dock inget som bekräftats från officiellt håll, så än så länge vågar vi inte ta gift på det.

Gällande nya ES, som alltså kommer att presenteras på bilsalongen i Peking den 25 april, är detaljerna få än så länge. Det vi har är bilden ovan och Lexus egna tankar kring modellen.

Lexus beskriver nya ES som en nytolkning av märkets premiumkoncept ”med en design som engagerar, kraftfulla prestanda, parat med Lexus signum för lyx och kvalitet.”

Själva lägger vi märke till den signifikativa spindelgrillen samt de främre strålkastarna som påminner om de vi hittar på flaggskeppet LS. I en jämförelse med GS så upplevs ES som betydligt mjukare och slankare i linjerna framtill, kanske framför allt tack vare färre väck och former i fronten än den förstnämnda. Även profilen känns mer svepande.

Vad tycker ni läsare om designen?

Lexus ES kommer till Sverige som elhybrid i januari 2019. Något pris har ännu inte presenterats.