Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är nya Mercedes A-klass

Nu släpps bilder på kommande C-segmentstora bilen från Mercedes. Men vi får bara se inredningen som förvisso imponerar men knappast chockerar.

En ny Mercedes A-klass väntar runt hörnet och med den en storsatsning från Mercedes håll på små modeller, tre stycken ska lanseras till 2020. En första satsning på C-segmentbilar gjordes under 1990-talet med debuten för just A-klass – en bil som gjorde bort sig i vårt älgtest hösten 1997. Trots den tröga starten har hittills över tre miljoner A-klass sålts.

Nu släpper Mercedes de första bilderna på kommande A-klass – men bara på interiören. Och även om det är en rejäl uppryckning både funktion- och designmässigt så kommer den inte som en överraskning. Interiören följer en stig som trampades upp av S-klass 2013.

Traditionella mätare är här ersatta med en horisontell bildskärm, som finns i tre versioner, som dominerar miljön och ackompanjeras av en underliggande radda fläktutblås som är tre till antalet mot fyra hos E- och S-klass. Multifunktionsratten och mittkonsolen har också drag från de större modellerna. Innerbelysningen är också av multityp – vad sägs om 64 olika färger? Detta är chefdesignern Hartmut Sinkwitzs favorit med nya A-klass, förresten.

Stolarna kan fås i tre versioner, från sport- till komfort med inbyggd klimatkontroll och massage. Och vid dess sidor ryms nu såväl 1,5-litersflaskor som tidningar i dörrfickorna.

Intrycket är en luftigare kupé vilket också stämmer, lite. Enligt Mercedes är det nio mm bredare i axelhöjd fram och 22 bak jämfört med dagens A-klass och takhöjden har förbättras med sju mm fram och åtta mm bak. Baksätet finns med delningen 60/40 eller 40/20/40.

Insteget till baksätet sägs vara smidigare och A-klass ska passa bättre som familjebil med sitt 29 liter större bagageutrymme mot föregångaren, totalt 370 liter. Öppningen dit är 20 cm bredare och lastgolvet är 11,5 cm längre än tidigare.

Dagens A-klass debuterade 2012 och har bidragit till att genomsnittsåldern för Mercedesägaren har sjunkit med 13 år. 70 procent av A-klassägarna i Europa hade dessutom aldrig ägt en Mercedes tidigare.