Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är Pininfarinas supersportbil

Nu får vi se de första bilderna på Pininfarinas eldrivna supersportbil. En prototyp står klar och har visats upp för potentiella kunder. 

Pininfarinas ambitioner att bli ett bilmärke klarnar. Tidigare i år visades inredningsskisser på den första bilen, PFO, från den italienska designfirman som sedan 2015 är i indiska Mahindras ägo. Nu står det klart att 20 miljoner euro (omkring 206 miljoner kronor) läggs på arbetet att ta fram kommande modeller. Det är alltså bilmärket Automobili Pininfarina som investerar pengarna i Pininfarinas designavdelning.

Med nyheten visas även de första bilderna på bilen PFO som omfattas av designfilosofin Pura som ska genomsyra övriga modeller från märket. Balans mellan teknik och design är ledordet och meningen är att man ska skapa lyxbilar med noll utsläpp. En av bilderna är en illustration på bilen i rörelse, den andra visar PFO som prototyp delvis skymd av Paolo Pininfarina, vd för Pininfarinas designavdelning. En tredje bild illustrerar den tidigare nämnda designfilosofin.

Automobili Pininfarina är rotade i Europa med bas i München och de första potentiella kunderna finns här på kontinenten. De har fått se PFO, som koncept, i sin helhet och på tur står nu Nordamerika.

Nyligen har man anlitat den tyska föraren Nick Heidfeld, med erfarenhet från Formel E och Formel 1, som testförare. Med på tåget är även Jari Kohonen, tidigare Volvo Cars, som försäljningschef. Hans uppgift blir bland annat att på sikt bredda marknaden globalt.