Foto: Olof Adlercreutz Illustration: Polisen

Här är polisens nya kamera

Polisen får kamerahjälp för att lättare kontrollera vilka bilar som ska stoppas och kontrolleras. Systemet bygger på redan befintlig teknik och inga juridiska hinder finns för att införa den redan nästa år.

När skattemärket togs bort den 1 januari 2010 sparade staten 70 miljoner kronor på minskad administration, men för polisens del blev det över en natt mycket mer administration. Enligt polisens siffror rullar det i dag cirka 70 000 bilar med körförbud på vägarna och 7 000 som inte fått skatten betald. När skattemärket försvann blev det svårare att få tag på dessa.

 –Tanken är att man hela tiden ska välja ut en bil för kontroll, den ersätter egentligen bara det polisiära ögat, säger Anders Arvidsson, poliskommisarie vid Rikspolisstyrelsen, RPS.

 Kamerorna bygger på redan befintlig teknik som i dag används i fartkameror och i betalstationerna kring Stockholms trängselbeskattade innerstad. Vad systemet kommer kosta att installera i polisbilarna är i nuläget för tidigt att säga, testerna har bara pågått i några dagar. 

 Juridiskt är det fritt fram för polisen att börja använda kamerorna, eftersom inga uppgifter lagras. Det som händer när en bil åker förbi en kontroll är att kameran scannar av registreringsskylten och kopplar sedan upp mot en hårddisk där polisen samlat information om trafiksyndarna.

 Är bilen ”oskyldig” raderas bilden så fort nästa bil passerat utan att något dyker upp på skärmen. Om en bil har några oegentligheter som obetald skatt, körförbud eller saknar försäkring dyker detta upp på en skärm i bilen. Därefter raderas även den bilden, men då vet polisen redan att det är en trafikbuse som är ute och kör.

 Systemet finns redan i länder som England, Holland, Tyskland och Frankrike, men där används det annorlunda.

 –Vissa länder lagrar information från alla fordon som passerar. Det kommer inte vi att göra, utan vi vill bara ha information för att se om vi behöver göra en kontroll, säger Anders Arvidsson.

 Om försöken med tekniken faller väl ut med poliser i yttre tjänst kommer en upphandling genomföras redan 2013.