Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här rullar G-klass nummer 300 000 av bandet

Efter 38 år i produktion har Geländewagen nummer 300 000 rullat av fabriksbandet i Österrike. Modellen är mer populär än någonsin – och en ersättare väntar runt hörnet.

Det finns få bilar på marknaden som har funnits lika länge som Mercedes G-klass. Modellen, ursprungligen kallad Geländewagen, har producerats på Magna Steyrs fabrik i Österrike sedan 1979. Nu har bil nummer 300 000 rullat av transportbandet. Även om det är en milstolpe för G-klass är siffran relativt blygsam – Jeep säljer nästan lika många Wrangler-suvar varje år, och Land Rover har totalt sålt över två miljoner exemplar av sin Defender.

Men G-klass är populär, och säljer bättre nu än någonsin tidigare. Förra året slogs försäljningsrekord när 20 000 bilar såldes och försäljningen har ökat stadigt sedan 2009, när Mercedes beslutade att fortsätta bygga modellen åtminstone till 2015.

G-klass nummer 300 000 är en blåmetallic G500 med svart läderinredning, 16-tums aluminiumfälgar och taklucka. Utförandet bestämdes av allmänheten i en omröstning på Facebook, och bilen kommer nu att köras raka vägen ut på en expedition som kan följas på sociala medier under hashtagen #Gventure300k.

En helt ny version av den populära men väldigt ålderdomliga modellen är under utveckling nu. Det är troligt att den börjar säljas 2019, 40 år efter lanseringen av originalet.