Här sker flest rattfylleribrott i Sverige
En undersökning som bygger på samlad statistik över rattfylleribrott under perioden 2016-2019 visar att det finns stora regionala skillnader gällande inrapporterade rattfylleribrott i Sverige. Analysen visar också att rattfylleribrotten minskar under natten men ökar under morgontimmarna.
Analysen är framtagen av alkomätarföretaget AlcoSense Laboratories som har analyserat polisens statistik över rattfylleribrott inrapporterade under perioden 2016-2019. Den visar att flest rattfylleribrott sker i storstadsregionerna som bland annat innefattar region Stockholm, där även Gotland ingår, region Syd samt region Väst. Vilket inte är speciellt märkligt eftersom befolkningstätheten är mycket högre där, många av våra stora städer ingår i just de regionerna.
Polisen utför över en miljon alkoholkontroller på våra vägar varje år. Under 2019 visade det sig att närmare en tredjedel av de som åkte fast för rattfylla gjorde det under morgontimmarna, det vill säga mellan klockan 06.00 och 12.00. Regionerna där ökningen av antalet rattfylleribrott under morgontimmarna ökade som mest var i region Väst, ökningen var 33,6 procent jämfört med 2016. I region Syd var ökningen nästan lika stor, 33,4 procent jämfört med 2016. Region Bergslagen stod för en ökning med 22,4 procent under samma tidsperiod.
Sveriges sju polisregioner
Region Nord (Jämtland, Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland)
Region Mitt (Gävleborg, Uppsala och Västmanland)
Region Bergslagen (Dalarna, Värmland och Örebro)
Region Stockholm (Stockholm och Gotland)
Region Öst (Jönköping, Södermanland och Östergötland)
Region Väst (Halland och Västra Götaland)
Region Syd (Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne)
En positiv nyhet var att brotten under morgontimmarna minskade med 16,1 procent under perioden 2016-2019 i region Nord, som omfattar hela norra delen av Sverige. Region Mitt och Öst minskade också under samma period med 10 respektive 5 procent.
Statistiken visar också att antalet rattfyllerister har minskat i princip alla regioner under tiden mellan 21.00 och 03.00. Region Mitt står för en minskning med 21,1 procent under perioden 2016-2019. I Region Öst har rattfylleristerna under natten minskat med 15,5 procent. I region Syd har det däremot ökat något, 4,7 procent fler fall under 2019 jämfört med 2016.
Vi som är något äldre minns nog kampanjen Spola Kröken som var en långkörare under 1970 och 1980-talen. Många kända ansikten var ansiktet utåt för kampanjen som verkar ha nått väldigt många människor i vårt avlånga land. Jag minns tydligt att jag hade klistermärken från den tiden, då jag är född 1973 så gissar jag att det var någon gång under början av 1980-talet som jag samlade på bland annat klistermärken. Var det någon fler som gjorde det?
Avslutningsvis kan vi väl alla vara överens om att ifall man känner minsta tveksamhet till att ta bilen eller inte så bör man låta den stå och använda sig av andra färdmedel om möjligt.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se