Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: tommaso79 / Shutterstock

Här sker flest smitningar från parkeringsskador i Sverige

Smitningar från parkeringsskador sker främst i storstadsområdena. Men de ökar mest i Norrland. 

Många har nog varit med om att mötas av en tråkig överraskning på parkeringen. Bilen är skrapad eller tillbucklad, men någon gärningsman står inte att finna. Nu har dashcam-företaget Nextbase låtet göra en sammanställning av polisens statistik kring inrapporterade brott gällande smitningar från parkeringsskador. 

Granskningen visar att smitningarna främst sker i Sveriges storstadsområden. Flest rapporter gjordes i polisregion Stockholm, med 17 912 fall under fjolåret, följt av polisregion Väst med 11 928 fall och polisregion Syd med 8 666 fall.

LÄS OCKSÅ: Backkamera högst upp på svenskars önskelista 

Störst ökning av smitningar från parkeringsskador påträffas i Polisregion Norr och i Polisregion Syd där storstäder som Umeå och Malmö ligger. I södra Sverige har antalet inrapporterade smitningar ökat med 8,6 procent och i norra Sverige med hela 14,5 procent, när man jämför 2021 med 2020. 

Robert Ingebretsen, Sverige-ansvarig hos Nextbase, tycker det är intressant att ökningarna är så pass stora i just dessa regioner. 

– Att det sker smitningar från parkeringsskador i Sverige är inte konstigt och att ökningen är störst i icke-urbana regioner som Norrland är inte förvånande. Trafikanter är tyvärr ofta distraherade av mobilfibblande eller användning av sina skärmar i bilen även när de ska parkera, vilket ibland leder till smärre olyckor, säger Robert Ingebretsen i ett pressmeddelande.