Här utvecklar Subaru världens säkraste bilar

Ny plattform och mer asfalt på testanläggningen i Bifuka ska hjälpa Subaru att bygga världens säkraste bilmärke.

Boxermotorer, fyrhjulsdrift och rally är det första många av oss tänker på när vi hör namnet Subaru. Nu vill det japanska märket lägga till säkerhet bland de orden.

Redan i och med lanseringen med den nya plattformen, som hittat ner i modellerna XV och Impreza, spände Subaru musklerna. Subaru Global Plattform är inte bara anpassad för olika typer av drivkällor utan ska även erbjuda världens högsta säkerhet. Man verkar vara på rätt väg då båda modellerna lyckats bra i japanska krocktester.

I ett led att tillverka världens säkraste bilar har man byggt ut sin testanläggning i Bifuka utanför Hokkaido i Japan och i november invägs nya delar skräddarsydda för utveckling av förarassisterande system. Och man får rappa på för 2020 ska Subarus bilar kunna byta fil själva med relativt enkel teknik som GPS och radar via deras system EyeSight-system som även ska användas i olycksförebyggande syfte.

Testanläggningen invigdes 1995 med vintertester i fokus men har sedan dess expanderat, 2003 byggdes exempelvis höghastighetsbanor. På anläggningen, som omfattar 3,6 miljoner kvadratmeter, finns delar som efterliknar förhållanden på andra marknader, som den europeiska.