Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080527-heico-s80-hpc
080527-heico-s80-hpc
080527-heico-s80-hpc
080527-heico-s80-hpc

Heico HS8 HPC – världens snabbaste Volvo!

Det tyska trimföretaget Heico Sportiv har byggt om Volvobilar i drygt tio år. Målsättningen är att leverera mer raffinerade och förädlade bilar än de som Volvo själva tillverkar. Hans Hedberg tar pulsen på företagets senaste koncept S80 HPC.

– Vi är på plats i ”Grüne Hulle”, Nürburgring! Vi håller till på den nyare GP-slingan, inte klassiska Nordschleife, berättar testchef Hedberg. Och regnet hänger förstås i luften… Konceptbilen värderas till cirka två miljoner kronor så säkerhetsarrangemanget kring körningen är minst sagt rigorös.

Heico Sportiv levererar vanligtvis drygt 350 olika sportartiklar till Volvobilar runt om i världen. Tyskland, USA, Ryssland tillhör de största marknaderna. I Sverige är utbudet än så länge tunt men vd Holger Hedtke, som är en sann Volvo-vän, är mer entusiastisk.

– Heico Sportiv skulle vilja finnas representerade på en bredare bas i Sverige. I nuläget krigar vi på tillbehörsnivå, med lösa prylar på eftermarknaden. Det är inte riktigt vår melodi.

Heico-helhetskänslan märks när Hedberg får lov att smaka på de 350 hästkrafterna i S80 HPC (High Performance Concept) runt Nürburgring.

– T6-maskinen har etanolkonverterats, ny motormappning och ändrat avgassystem gör S80 maffig att köra. Betydligt mer vägvan än exempelvis saliga S60R. Det är tydligt att Heico vill visa sin yttersta kompetens i denna unika konceptbil. Balansen är fin-fin, trots det stora S80-formatet.

AWD-fyrhjulsdrift hjälper till att hålla bra spårval. Konceptbilen byggdes faktiskt innan S80 T6 AWD fanns att köpa.

Accelerationen 0-100 km/h går på 5,9 sekunder, T6-motorn vräker ur sig rejäla 520 Newtonmeter vid 1 500-4 000 r/min. Den sexväxlade Geartronic-automatlådan har kalibrerats om för snabbare skiften. Toppfarten är begränsad till 250 km/h, men skulle klara fixa klart högre farter.

När Hans har avverkat några varv runt GP-slingan, som nyss torkat upp efter en regnskur, har Heicos S80-koncept övertygat. Det är en städad bil att smiska runt på bana, inte alls lika brutal och vårdslös som en M-bil från BMW.

Inredningen är fullsmetad, för att tala klarspråk. Nya stolar, annan klädsel och baksätet är separerat i två delar för extra sportig profil. Det typiskt ”Volvo-sobra” är givetvis kvar, men det anas en aura av den finare världen som exempelvis BMW Individual erbjuder sina lyxkunder.

Förstaintrycket av Heico Sportivs olika produkter (Hans kör även Heico HS3/C30 T5, HS5/V50 2,0D och HS7/V70 T6) är klart positivt.

Hans Hedbergs slutkläm innan han äntrar nästa testbil är talande:

– Klart att även svenska Volvoägare ska kunna köpa Heico Sportiv i framtiden!

Medan Heico är officiell Volvopartner i Tyskland, vilket betyder att deras artiklar finns att köpa hos Volvohandlarna. I Sverige får vi än så länge vända oss till SAM Bilmode i Göteborg som är svensk representant för Heico.

Läs mer