Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

Helsingborg har dragit in nästan 200 miljoner på olagliga p-böter

Polisen i region Syd har konstaterat att inte en enda parkeringsanmärkning som utfärdats under nästan tio års tid har haft lagligt stöd. Det sammanlagda värdet på alla p-böterna uppgår till 185 miljoner kronor. Men ingen av de bötfällda bilisterna har informerats om detta.

Ända sedan 2010 har Helsingborgs stad låtit ett parkeringsbolag ta hand om kommunens parkeringsövervakning, trots att det har stridit mot kommunens regler. Saken är den att det sedan tidigare är bestämt via ett fullmäktigebeslut att endast kommunanställda har rätt att utfärda böter till bilister på kommunens gator och torg. Det menar polisen som har granskat kommunen.

Det dröjde ända fram till sommaren 2019 då beslutet ändrades, vilket i praktiken innebär att alla parkeringsanmärkningar som har utfärdats av parkeringsbolaget från den 1 januari 2010 fram till den 4 juni 2019 saknar lagligt stöd. SVT Nyheter och Plus-redaktionen har utgått från statistik från Transportstyrelsen och har kunnat räkna ut att det handlar om ungefär 355 000 parkeringsanmärkningar till ett sammanlagt värde av 185 miljoner kronor. Det ger ett snitt på ungefär 520 kronor per bot.

LÄS OCKSÅ: Felaktiga p-böter under sju år – bilister ersätts inte

Polisen betonar att det är viktigt för kommuninvånarna att de ska kunna härleda parkeringsvakternas behörighet till gällande beslut, det är en fråga om rättssäkerhet.

Helsingborgs stad är av en annan åsikt och de har därför inte sett någon anledning till att varken informera eller ersätta de bötfällda bilisterna.

– Vi har delegerat den här typen av ärenden till vår stadsbyggnadsnämnd. Det innebär att det är nämnden som tar beslut i de här frågorna, säger Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs stad, till SVT Nyheter.

Men polisen står dock fast vid sin bedömning av fallet.

– Vi har tagit till oss av Helsingborgs svar, men ändå bedömt att deras beslut inte varit giltigt, säger Peter Saarman som är gruppchef på polisens rättsenhet i region Syd.

1987 tog Helsingborgs stad ett beslut i kommunfullmäktige om att endast kommunanställda får utfärda parkeringsanmärkningar. 2010 lades tjänsten ut på entreprenad, utan att 1987 års beslut hävdes.

– Där emellan finns då ett beslut om att vi har fått delegation till stadsbyggnadsnämnden för den här typen av ärenden. Eftersom det är delegerat till vår nämnd är det där beslutet ska tas, säger Oscar Grönvall.

Parkeringsbot

Egentligen är det bara i folkmun som det kallas parkeringsböter. De gula remsorna i vindrutan kan vara av två typer:

Parkeringsanmärkning – utfärdas på kommunal gatumark. Som bilist måste du betala boten först, för att senare vid behov bestrida den hos polisen.

“P-böterna” som nämns i denna artikel är parkeringsanmärkningar. Förutom i de fall när bilisterna struntat i betalningen, eller fått rätt hos polisen, har alltså pengarna gått in och stannat i kommunkassan.

Kontrollavgift – utfärdas på tomtmark, till exempel bostadsparkeringar och parkeringshus. Om du tycker du fått en felaktig kontrollavgift är det bäst att bestrida direkt till parkeringsbolaget, innan du betalar.

Magnus Lindskog som är jurist på Helsingborgs stad tycker att polisens jurist har fel.

Han menar att en delegation från kommunfullmäktige till nämnden är tillräcklig för att de ska kunna ta egna beslut.

Polisen menar att de har tagit till sig av Helsingborgs stads förklaring.

– Men i slutändan har vi ändå gjort bedömningen att deras kommunbeslut inte varit giltigt från 2010, säger Peter Saarman, gruppchef på polisens rättsenhet Syd.

I juni förra året togs ett beslut i kommunfullmäktige om att häva beslutet från 1987, så nu är det inte längre möjligt för en bilist att bestrida sin parkeringsbot till polisen.

Men det finns ett sätt för en bilist att få tillbaka pengarna och det är att stämma Helsingborgs stad, för då tas fallet upp i domstol.

Polisen i region Syd har även granskat ett flertal andra kommuner och upptäckt att samma problem har förekommit i Karlshamn, men efter att polisen uppmärksammade Karlshamns kommun om det hela togs ett nytt beslut i kommunfullmäktige i juni 2019 som gör gällande att även personer som inte är kommunanställda får utfärda parkeringsböter.

Det har även förekommit ett fall i Knivsta kommun tidigare där 2 216 ogiltiga böter hade utfärdats under en period mellan september 2014 och augusti 2018. Där beslutades att de bötfällda skulle få tillbaka sina pengar och parkeringsvakten blev i augusti 2018 förordnad och har sedan dess laglig rätt att utfärda parkeringsböter.