Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helt nya Toyota Prius officiell – fakta, bilder och film

Efter en mängd läckor drar Toyota till slut skynket av helt nya Prius.

https://youtu.be/vaV0j0F6LKY

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Vi har tidigare fått se läckta bilder på nya Prius och dess utseende har minst sagt väckt en del känslor. Designen är starkt inspirerad av bränslecellsbilen Mirai som visades i slutet av förra året och Toyota beskriver den som ”banbrytande stil”. Nya Prius bygger på Toyotas nya TNGA-plattform och tack vare det har bilen förbättrats på en rad punkter jämfört med föregångaren.

Bland annat ska nya Prius vara 60 procent mer vridstyv och ha en mycket lägre tyngdpunkt, det sistnämnda uppnås även genom att drivlinan är placerad lägre än tidigare. Jämfört mer föregångaren har den växt till sig med 60 millimeter på längden och 15 på bredden, nya Prius är dock 20 millimeter lägre än tidigare. Detta betyder att nya Prius är 454 centimeter lång, 176 centimeter bred och 147 centimeter hög. Mått som gynnar både passagerare och lastutrymme.

Köregenskaperna ska vara förbättrade tack vare ny hjulupphängning fram och att det nu sitter dubbla triangellänkar på vardera sida bak i stället för den tidigare torsionsaxeln. Än så länge delar Toyota inte med sig om så mycket uppgifter gällande drivlinan förutom att nya Prius ska vara tio procent snålare. Batteriet ska vara ett nyutvecklat nickelmetallhydrid-batteri som ska vara mindre än det i föregångaren och även tåligare och ha ökad laddningsprestanda.

Nya Prius ska enligt Toyota börja säljas i slutet av året men pris är inte fastställt ännu.