Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Helt nya Volkswagen Touran officiell – fakta, bilder och film

Volkswagen visar upp sin helt nya MPV-modell Touran. Större och snålare än tidigare samt sju sittplatser som standard.

https://youtu.be/0cPLoW0bZe8

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Förra veckan delade Volkswagen med sig av uppdaterade Sharan, storebror till helt nyutvecklade Touran. Som väntat har Touran fått skarpare linjer med bibehållen lådform, som sig bör hos MPV-modeller lagda åt det praktiska hållet.

Jämfört med föregångaren, som rullat på i elva år, har nya Touran, som baseras på Volkswagens MQB-plattform, växt till sig med 130 millimeter på längden, varav 113 millimeter gynnar axelavståndet. Med andra ord mer utrymme i kupén för upp till sju åkande. Touran har även växt till sig på bredden med 41 millimeter. På den svenska marknaden är sju sittplatser standard vill du endast ha fem sittplatser erbjuds det som tillval.

Enligt Volkswagen ska nya Touran ha det största bagageutrymmet i klassen som rymmer 48 liter mer än föregångaren, totalt 970 liter. Fälls de två bakre sätesraderna går det in upp till 1 857 liter på ett plant lastgolv. Det kan dock vara hög risk att slarva bort prylar i Touran som enligt Volkswagen har 47 förvaringsfack.

Tack vare MQB-plattformen är nya Touran 62 kg lättare än föregångaren trots den större storleken. Tack vare lägre vikt och lägre cW-värde, nu 0,296, samt snålare motorer har bränsleförbrukningen minskats med upp till 19 procent.

De uppdaterade motorerna som erbjuds till Touran vid lansering i höst är tre bensinare på 110, 150 eller 180 hästkrafter, samt tre dieslar med 110, 150 eller 190 hästkrafter.

Snålaste motorn ska vara 1,6-liters dieselmotorn på 110 hästkrafter som med sjuväxlad DSG-låda har en uppgiven snittförbrukning på 0,41 liter per mil. Snålaste bensinmotorn är 1,4-litersmotorn på 150 hästkrafter med förbrukning på 0,54 liter per mil i kombination med DSG-låda.

Utseendemässigt har de MPV-praktiska formerna bibehållits med stora glasytor som ger bre överblick samtidigt som uttrycket är något modernare än tidigare. Fram har Volkswagen fokuserat på att få Touran att se bredare ut och som första MPV från Volkswagen erbjuds den med LED-strålkastare som tillval. Även bak går det att få LED-bakljus mot extra betalning.

Som assistanssystem erbjuds bland annat multikollisionsbroms, adaptiv farthållare, Front Assist samt autobroms. Touran kommer även att erbjudas med Trailer Assist, ett system som underlättar vid backning med släp och debuterade i nya Passat.

Nya Volkswagen Touran kommer att lanseras i höst men priser är ännu ej fastställda.