Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemliga bilder på Lotus suv

Med pengar på fickan kan Lotus suvdrömmar bli verklighet. Här är skisserna du inte skulle få se.

Att sportbilstillverkaren Lotus är sugna på att ta sig an suvsegmentet är ingen nyhet, redan 2006 visade man upp konceptet APX men mer än en vision blev det inte. Förmodligen för att märket har gått uselt ekonomiskt under 20 års tid.

Historik

Med Elite generation två (1974-1982) ville Lotus hitta köpare bortom sportbilsentusiasterena. Med den kommande suven gör man ett nytt försök – även denna gång med högt placerat tanklock.

Nu har det emellertid läckt ut bilder (om nederländska Autovisie eller kinesiska PC Auto var först låter vi vara osagt) på en suvmodell avsedda för att söka patent med. Det vi ser får kanske inte Lotusfantasten att sätta sig till rätta, det krävs en del fantasi för koppla formen till märkets sportigare modeller. Bakens layout med enkla ljuskällor och spetsig c-stolpe kan möjligtvis härledas till modellen Evora.

Den som kan sin Lotushistoria noterar dock det högt placerade tanklocket på vänster sida - en hint till 1970-tals modellen Elite (se rutan här bredvid).

Stilmässigt ställer sig annars Lotus kommande modell bland de suvar som har coupélik profil och sportigare ambitioner: se bara på de dubbla utblåsen baktill och det urgröpta taket.

Modellen får sannolikt motorer från Toyota och kommer att byggas i Kina. Sedan i våras ingår Lotus i den kinesiska Geely-koncernen vilket förmodligen har gjort att suvdrömmarna nu kan uppfyllas – kanske spå tidigt som 2019.