Hennessey Venom F5 blottar insidan – saknar blinkerspak

På papperet hypersnabba Hennessey Venom F5 visar nu upp det allra heligaste, nämligen förarens arbetsplats.

Det var den 2 november som Hennessey, i samband med årets SEMA-show, drog skynket av Venom F5, märkets nya värsting som tar över efter omstridda Venom GT. Vi fick då – bland mycket annat – reda på att den har en nyutvecklad twinturbo-V8 som ger över 1 600 hästkrafter som via en automatlåda når bakhjulen som i sin tur kan skjuta iväg kärran från stillastående till 300 km/h på under tio sekunder och göra 0-400-0 km/h på under halvminuter. Tider och siffror som, om de stämmer, skulle sätta både Bugatti och Koenigsegg på plats. Men innan världen ropar hurra är det upp till bevis som gäller först. Sedan ska vi inte glömma nya Tesla Roadster som också verkar vara en hypersnabb bil, sannolikt accelerationssnabbare än någon annan tidigare serieproducerad bil (Roadster är tänkt att börja serieproduceras 2019).

I samband med visningen för några veckor sedan fick vi se Venom F5 ur alla möjliga vinklar, men en vinkel missade vi, nämligen den inifrån. Men nu finns de första bilderna som avslöjar interiören, och de uppvisar en del intressanta detaljer.

Saknar spak, men bilen är förmodligen allt annat än spak.

Kolfiber, Alcantara och annat i all ära, men det är ratten som drar ögonen till sig. Inte bara är den ”fyrkantig”, den har också en hel drös med knappar och reglage. Startknappen finner vi på ratten, så även växelväljaren och annat smått och gott, till exempel blinkersknappar. Ja, du läste rätt. Bilen har ingen blinkerspak utan körriktningsvisarna manövreras med knappar, placerade under respektive horisontell ratteker. Kanske det är placeringen som gäller för att få bilister att börja använda körriktningsvisare igen?

En annan läcker detalj är ventilationsutblåsen på instrumentbrädans centrala del. De är placerade enligt samma mönster som de tre ändrören bak på bilen.

Lite drygt 13 miljoner kronor kostar Hennessey Venom F5 som är tänkt att byggas i 24 exemplar.