Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hennessey Venom F5 siktar mot 500 km/h

Texas-företaget Hennessey Performance har högtflygande – eller snarare snabbkörande – planer på att slå alla tiders fartrekord med nya modellen Venom F5.

Hennessey Performance ansågs en gång i tiden ha världens snabbaste i Venom GT. Den gjorde 427,6 km/h vilket räckte till att vara världsrekordinnehavare i ett par veckor medan Guinness World Records velade fram och tillbaka angående Bugatti Veyron Super Sport och dess 431,072 km/h.

Året därpå nådde Hennessey 435,31 km/h, men det rekordet räknades inte då Hennessey "fuskade" genom att inte räkna ut en medelhastighet över två stinter.

Denna röra ägde rum 2013 och 2014, sedan dess har det hänt en hel del, Koenigsegg kom nämligen in i bilden. Agera RS lyckades sent förra hösten klockas för 447,19 km/h (medelhastighet över två stinter) och 457,94 km/h (en stint). Därmed är Koenigsegg Agera RS världens snabbaste bil.

Det finns dock företag som siktar på att plocka titeln från Koenigsegg. Ett är amerikanska SSC som med nyligen avtäckta Tuatara siktar på 300 mph, det vill säga 482,8 km/h, och ett annat är redan nämnda Hennessey Performance, även det amerikanskt, som bara ett par dagar innan Koenigseggs rekord presenterade nya modellen Venom F5 som då sades ha en toppfart på 484,4 km/h.

Hennessey-chefen John Hennessey vill med Venom F5 nå 300 mph (482,8 km/h), före någon annan tillverkare. Men han har högre (snabbare) planer för bilen än så.

– Vi tror att vår bil kan gå långt över 300 mph, säger han samtidigt som han påpekar att hans önskan är att nå 500 km/h (310,7 mph).

– För närvarande säger våra matematiker och våra ingenjörer att vi behöver cirka 1 500 hästkrafter för att bryta 300 mph. Motorn har testats till över 2 000 hästkrafter, men det finns inga planer på att gå så långt inom en snar framtid, säger han och avslöjar för Motor Authority att den effekt som bilen har vid rekordkörningen, som de siktar på att genomföra under 2019, är den effekt som kundbilarna kommer att levereras med.

Han verkar tämligen säker på att ha rekordet i sin hand inom kort. Dock finns det några hinder på vägen, framför allt testbanan som Hennessey använder sig av. Den 5,2 kilometer långa landningsbana i Florida som Nasa använder för att landa sina skyttlar, som Hennessey tidigare använt för extremt höga farter, räcker inte till.

Deras förhoppning är att hemmastaten Texas går med på att spärra av långa raksträckor på allmänna vägar, på samma sätt som Nevada gjorde när Koenigsegg slog sitt rekord.

LÄS MER: Koenigsegg Agera RS kan enkelt nå 300 mph (483 km/h)

Hennessey Venom F5

 har en twinturbo-V8 på 7,6 liter som levererar över 1 600 hästkrafter och 1 763 newtonmeter. 24 bilar ska byggas, 15 är redan beställda av kunder. Priset ligger på 1,6 miljoner dollar vilket motsvarar 14,5 miljoner kronor.

https://youtu.be/ntQvdTy2L10