Hennessey Venom GT
Hennessey Venom GT

Hennessey Venom GT gjorde 435,31 km/h – världens snabbaste bil?

Toppfartskriget mellan amerikanska Hennessey och franska Bugatti löper vidare. Nu har Hennessey kommit upp i 435,31 km/h och återigen hävdar de att de har världens snabbaste produktionsbil.

Sommaren 2010 nådde Bugatti Veyron Super Sport under en rekordkörning över två distanser (fram och tillbaka) upp till 431,072 km/h i medelhastighet. Därmed blev den franska supersportbilen utsedd till världens snabbaste produktionsbil av Guinness World Records.

Våren 2013 kom amerikanska Hennessey och sa att rekordet som världens snabbaste produktionsbil var deras eftersom giftiga Venom GT hade nått 427,6 km/h. De hävdade att Bugattis rekord var ogiltigt eftersom Bugatti hade plockat bort hastighetsspärren som normalt slår till vid 415 km/h.

 Guinness World Records lyssnade på dem och tog bort Bugatti Veyron Super Sport från titelinnehavet. Men bara några dagar senare, efter att experter rådfrågats, fick Bugatti tillbaka titeln eftersom en toppfartsspärr inte anses påverka en bils specifikationer.

Men Hennessey ger sig inte och numera kanske de äntligen kan titulera sig världens snabbaste produktionsbil? Deras ombyggda Lotus Exige med dubbelturbo-V8 på 1 217 hästkrafter – Venom GT – lyckades nämligen nå 435,31 km/h under en körning på Kennedy Space Center nyligen.

Men nej. Trots att Hennesseys fartsiffra är högre än Bugattis är det ett par parametrar som inte är enligt reglerna. För att få rekordet officiellt måste bilen köras fram och tillbaka och en snittfart räknas ut. Det har inte Hennessey gjort.

 Dessutom måste en bil tillverkas i minst 30 exemplar för att kunna erövra titeln som snabbaste produktionsbil. Hennessey Venom GT är avsedd att byggas i endast 29 exemplar (märkligt val av antal från Hennesseys sida, vågar de inte gå officiellt in i fartstriden?) varav elva har byggts och levererats till kund i dagsläget.

Bugatti Veyron Super Sport är med andra ord världens snabbaste produktionsbil – fortfarande.

Men enklast vore om Koenigsegg gav sin in i leken och tvålade dit både amerikanerna och fransmännen så vi skulle få tyst på det rådande ”fartkriget”.

https://youtu.be/gWAavCjVQvM?width=575&height=353