Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Rezvani

Hercules 6×6 – nytt monster från Rezvani

Dags för alla andra pickuper att slänga sig i väggen? Enligt Kalifornien-företag Rezvani är nämligen deras Hercules 6×6 pickupernas gud.

Det är inte första gången vi ser ett monster från Rezvani Motors. För fem år sedan fick vi se en lätt supersportbil vid namn Beast, och för tre år sedan ”världens tuffaste suv” Tank. Nu har Rezvani gått längre än någonsin tidigare. En pickup med det lilla extra, för att använda ett slitet men i detta fall också ett milt uttryck, har de skapat. Hercules 6×6 heter den och som namnet avslöjar är det sex drivande hjul (kan även driva med två samt fyra hjul, beroende på vad föraren önskar för tillfället) som ska göra att pickupen kan ”erövra vilken terräng som helst”.

Rezvani Hercules 6×6, som baseras på Jeep Gladiator (vilket knappt syns), har i standardutförande en 3,6-liters Pentastar V6-motor på 289 hästkrafter, men för dieselfrälsta finns även en 3,0-liters EcoDiesel-maskin på 264 hästkrafter. Vi misstänker att merparten av Hercules 6×6-köparna väljer bort dessa båda instegsmotorer och i stället satsar på den 6,4 liter stora Hemi-V8:an på 500 hästkrafter eller den kompressormatade V8:an på 7,0 liter som ger mer än 1 318 hästkrafter. Sistnämnda är i grunden motorn i Dodge Challenger SRT Demon, men rejält uppborrad och uppumpad. Futtiga 852 hästkrafter ger den i Challengern.

1 AV 4
Foto: Rezvani
2 AV 4
Foto: Rezvani
3 AV 4
Foto: Rezvani
4 AV 4
Foto: Rezvani

Samtliga motoralternativ kommer alltså från FCA-hyllan, exempelvis är dieselmotorn en maskin som känns igen från Ram 1500, så även den åttastegade automatlåda som finns till värstingversionen, den kommer från nya Ram 1500 TRX. De tre svagaste motoralternativen kan kopplas samman med antingen sexväxlad manuell låda eller åttastegad automatlåda.

Självklart är 6,2 meter långa Hercules 6×6 markfrigång som heter duga, dock utan att vi vet hur mycket den ligger på. Den kan även förbättras om man väljer de unika 3- till 5-tumsstötdämparna från Fox samt de 37 tum (94 cm) stora hjulen. I tillvalslistan hittas en mängd prylar, exempelvis sportavgassystem och rejäla bromsar med 16-tumsskivor och 8-kolvsok, ljusramper av olika slag, kamera- och spårsystem och mycket annat.

1 AV 3
Foto: Rezvani
2 AV 3
Foto: Rezvani
3 AV 3
Foto: Rezvani

Vill man gå ”all in” väljer man så klart militärversionen plus tillval som kevlarskydd, skottsäkra glas, punkteringsfria däck, självläkande tank (om någon nu ”råkar” skjuta i den), explosionsskydd i underredet och skydd mot EMP-vapen (elektromagnetiska vapen).

Det kostar dock att ligga på topp. Ingångspriset är motsvarande 1,95 miljoner kronor, och för den summan får man den slöa bensin-V6:an under huven. Vill du köra Hemi-V8:an kostar det ytterligare 346 000 kronor, och vill du köra sjuliters-V8:an med över 1 300 hästkrafter är tilläggspriset galna 2,15 miljoner kronor, alltså mer än själva bilen i grundutförande. Då är vi plötsligt uppe i 5,1 miljoner kronor, innan vi ens har kryssat för några övriga tillval.

1 AV 3
Foto: Rezvani
2 AV 3
Foto: Rezvani
3 AV 3
Foto: Rezvani

Militärversionen börjar på 2,81 miljoner kronor, men med sjuliters-V8:an (som är ännu dyrare i militärutförandet än i ”vanliga” Hercules 6×6) sticker priset iväg med 2,55 miljoner kronor till 5,36 miljoner kronor. När vi maxade tillvalen hamnade ”vår” Hercules 6×6 på motsvarande 6,22 miljoner kronor.

Vill du konfigurera en egen Hercules 6×6 kan du göra det i Rezvani Motors onlinekonfigurator. Kanske du även trycker på beställningsknappen?