Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Historien om Porsche 959

Premium En av 1980-talets mest framstående supersportbilar. Här har du historien om Porsche 959, från början till slut.

Vid mitten av 1980-talet presenterade Porsche världens mest avancerade supersportbil, byggd på 911-modellen som i sin tur hade ursprung i folkvagnen från 1930-talet. Porsche 959 var utan tvekan en bil av två världar och har blivit ihågkommen som en nästan överkvalificerad supersportvagn för gatan.

Ända sedan den visades som prototyp på Frankfurtsalongen 1983 var 959 hett efterlängtad. Där och då presenterades den som en Grupp B-bil avsedd för stora rallyframgångar. Porsche hade redan visat sin kompetens i många olika motorsportsammanhang, inte minst genom otaliga segrar på Le Mans. Ingen utmaning tycktes för stor för tyskarna som vid början av 1980-talet hade ställt in siktet på den största rallyskalpen – ökenrallyt Paris-Dakar.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.