Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Historien om Volkswagen Golf I

Man kan verkligen prata om en "hole in one". Modellen Golf ersatte den så kallade Folkabubblan och namngav ett helt segment av bilar.

Många hade hoppats på en ny Folkvagn. De fick något mycket bättre, men inte lika folkligt. Bilen som presenterades sommaren 1974 kom från samma sammansättningslina där man tidigare monterat Folkvagnen, Typ 1 och även om den nya bilen var tänkt att ersätta Folkvagnen fortsatte denna att säljas parallellt med den nya ett antal år.

Blizzard var det ursprungliga namnet, men det var redan upptaget. Man jagade vidare efter ett lämpligt namn på den nya modellen och fann att Sturm var ledigt men bestämde sig senare för det något snällare Golf – ett namn som inte bara följde samma spår som Passat och Scirocco utan även gick i samma sporttema som de kommande modellerna Polo och Derby.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.