Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Historien om Volvo och bilarna – från 1927 till i dag

Volvo har satt ihop en film som berättar historien om företaget och bilarna, från första början till dagens senaste modell. Mycket sevärd film för den som är intresserad av svensk industri från förr och nu.

https://youtu.be/1Ja9gzsh8So

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

1927 grundades Volvo då första modellen ÖV4, även kallad Jakob, rullade ut genom fabriksportarna på Hisingen. Men första spadtagen togs redan några år tidigare då Assar Gabrielsson och Gustaf Larson över en kräftmiddag på Sturehof i Stockholm en decemberkväll 1925 bestämde sig för att ”igångsätta en tillverkning av automobiler i Sverige”. På den tiden var Volvo ett dotterbolag till kullagertillverkaren SKF.

Sedan Gabrielssons och Larsons tid har mycket vatten flutit under broarna och Volvo har varit med om enorma förändringar och olika ägarstrukturer. I dag är den svenska biltillverkaren, som är en stolt del av den svenska industrihistorien, ett multinationellt företag som sysselsätter över 23 000 personer och tillverkar nästan en halv miljon bilar årligen. Och siktet är ställt ännu högre nu när de under kinesisk ägo står på egna ben mer än vad de gjort på länge. Men fokus är densamma som då för nästan 90 år sedan, nämligen att bygga säkra bilar.

I filmen ovan får vi följa med på Volvos resa genom åren, från det att första spadtagen togs till sjösättningen av nya XC90 och en blick in i framtiden. En välgjord film med fantastiska bilder från förr som presenteras av Per-Åke Fröberg som är ansvarig för Volvos arv.

Volvos historia presenteras på engelska, men videospelaren har en översättningsfunktion till svenska. Dock är översättningen många gånger undermålig, så det blir lite lustiga meningar.