Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo

Historien om Volvo P1800

Volvo P1800, en ikon från svensk bilindustri av sällan skådat slag. Här har du hela historien om bilen som fick en brittisk agent på fall. 

Volvo tänkte inte låta den lilla fadäsen med P1900 sätta stopp för sportbilsplanerna. Teorin om att en vacker och sportig bil skulle kunna locka kunder till de vanliga personbilarna fanns fort­farande, och nu skulle den realiseras. Även om Gunnar Engellau var mannen som satte stopp för P1900 trodde även han, precis som Assar Gabrielsson, att en sportvagn kunde förbättra försäljningen och inte minst Volvos rykte i USA.

Bilen lät inte vänta på sig. Kort efter ­felsteget med P1900 bestämde Volvo-ledningen att man skulle utveckla en ny sportbil, den här gången baserad på tekniska komponenter från den ­nyligen lanserade Amazon men med förkortad hjulbas. Den person som var mest drivande i projektet var en konsult hos Volvo, Helmer Pettersson, som hade varit djupt involverad i P1900 och närmast stod sysslolös när bilen försvann ur produktion. Pettersson undrade varför man inte kunde bygga en riktig sportbil.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.