Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Historien om Volvos säkerhetskoncept

Få biltillverkare har haft en så tydlig röd tråd genom sin historia som Volvo då tillverkaren ända sedan 1920-talet haft sina passagerares säkerhet i fokus och märkets historia är kantad av såväl innovativa konceptbilar som finurliga lösningar.

Det är mer än sex årtionden sedan det moderna trepunktsbältet, skapat av Nils Bohlin, hade världspremiär i en Volvo PV 544 som levererades av Volvo-handlaren i Kristianstad sommaren 1959.
När det pratas om Volvo och säkerhet är det många som förknippar den svenska biltillverkaren från Hisingen med just Bohlins uppfinning, men faktum är att Volvo under åren har tagit fram många andra säkerhetsdetaljer – flera av dem långt före sin tid.

I denna artikel går vi igenom säkerhetskonceptbilarna som fått människor att höja på ögonbrynen av en eller annan anledning... vi börjar med att gå tillbaka 50 år i tiden. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.