Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Historisk Le Mans-vinnare till högstbjudande

Jaguars Le Mans-vinnare blir allt annat än billig. Den väntas nå över 112 miljoner kronor vid en stundande auktion.

https://youtu.be/bhjkG4qu8jI

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det började med team Peter Walker 1951, när Jaguar vann för första gången med en XK120C. Därefter vann Mercedes 1952, men 1953 var det Jaguar Cars som vann igen, med en C-Type. 1955, efter att Ferrari vunnit 1954, var Jaguar Cars tillbaka med en Jaguar D-Type. Vad som hände därefter är historiskt.

1956 och 1957 vann team Ecurie Ecosse, också med en Jaguar D-Type. Det var första och, hittills, enda gången som ett och samma team vunnit två år i rad med en Jaguar. Men det var också slutet på Jaguars storhetstid i Le Mans. Ferrari och Ford tog över tills dess att Porsche påbörjade sin fantastiska resa på 70-talet.

Hela teamet, med förarna Ron och Ninian i vinnarbilen, från firandet efter vinsten i Le Mans 1956.

1990 fick Jaguar dock ett uppsving när team TWR Silk Cut Jaguar vann med en XJR-12, men det blev aldrig någon trend. Porsche tog nämligen direkt tillbaka det grepp som de fått om tävlingen sedan många år och efter det tog Audi över i början på 2000-talet.

Nu är bilen som tog den näst sista av Jaguars fem segrar på 50-talet till salu. Det skotska teamet Ecurie Ecosse´s Jaguar D-Type, med chassinummer XKD 501, som vann Le Mans 24-timmars 1956. Förare var Ron Flockhart och Ninian Sanderson. Bilen är naturligtvis djupblå och bär den skotska flaggans kors, precis som Ecurie Ecosse´s alla andra bilar.

För dig som är sugen på att lägga ett bud så är auktionen i Monterey i Kalifornien den 19-20 augusti. Där säljs även den Shelby Cobra som vi skrev om i förra veckan. För oss som inte planerar att åka till USA finns istället en video plus massa bilder att spana in. Men innan du gör det vill jag redan nu avråda dig från att börja fundera på om du kanske ska belåna eller sälja huset. Det kommer nämligen inte att räcka. Inte alls.

Bilen beräknas bli den dyraste brittiska bil som någonsin sålts. Det innebär att den förväntas slå det rekord som en Jaguar C-type från 1953 satte på samma auktion förra året – 13,2 miljoner dollar, cirka 112 miljoner kronor.