Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Corona Borealis Studio/Shutterst

Historiskt: Nu är det minuspris på oljan!

För första gången någonsin handlas den amerikanska WTI-oljan för minuspriser.

I dag är en historisk dag. Aldrig tidigare har priset på West Texas intermediate-oljan, en amerikansk råoljetyp som förkortas WTI men som även kallas för Texas light sweet, varit negativt. I kväll, svensk tid, har det så kallade majkontraktet gått under noll dollar per fat. För bara 20 minuter sedan handlades WTI-oljan för minus 1,43 dollar. När rubriken ovan skrevs för en stund sedan var priset nere i minus 8,61 dollar och just nu, när denna mening formuleras, är priset minus 11,42 dollar per fat.

Anledningen till minuspriset är en överproduktion av olja i förhållande till efterfrågan. I mitten av maj räknar man med att, om inte förbrukningen av olja skjuter i höjden (vilken inte är så troligt i och med coronakrisen), de amerikanska oljedepåerna är fulla. Då finns det ingenstans att placera nyproducerad olja. Enda utvägen då är att stoppa oljeproduktionen, vilket inte är önskvärt då det är en enorm apparat att få igång allt igen.

Just nu ligger junikontraktet på 21 dollar per fat, julikontraktet på 27 dollar och augustikontraktet på 30 dollar.

Tidigare i dag skrev vi om hur WTI-oljan tappat kraftigt under dagen, ned till cirka 11 dollar per fat. Då visste vi föga att det beloppet var långt ifrån botten.

Brentoljan är däremot mer stabil, även om den också har tappat. Just nu handlas den Nordsjöbaserade oljan för cirka 25 dollar per fat.

Nu, vid avslutandet av denna artikel (kl 20.40), bottnade priset för WTI-oljan i otroliga minus 37,63 dollar per fat (för majkontraktet). Nu handlar det återigen på högre nivåer men fortfarande negativt (minus 25 dollar).