Kraschad Ferrari F40

Hjärtskärande: Ferrari F40 kraschad

För en sportbilsfantast gör det ont långt in i själen att se denna Ferrari F40 i Vancouver som på något sätt fått bakänden amputerad.

Denna Ferrari F40, en av endast 1315 byggda exemplar, var på väg från en bilutställning i Vancouver, Kanada, i helgen. Väglaget var vid tillfället vått och föraren var antagligen lite oaktsam med högerfoten. Hur som helst har bilen på någon vänster snurrat och stött i med baken rätt rejält mot på eller vid sidan av vägen.

 Bilen stukades rätt kraftigt och som vi ser i filmen läcker det mycket olja från den. Vad som kan räddas vet vi inte men det ser i alla fall ut som att chassit med bakaxeln har klarat sig ganska bra. Det underlättar en eventuellt reparation av bilen. Vi hoppas innerligt att denna skönhet till sportbil, värderad till ungefär 3,3 miljoner kronor, gör comeback på gatorna inom en snar framtid.

 Enligt rapporter klarade sig både förare och passagerare med endast mindre blessyrer.

 Ferrari F40 kom 1987 och var modellen som firade Ferraris 40 år som bilmärke. Den är bakhjulsdriven med en mittmonterad V8 på 2,9 liter som ger 478 hästkrafter och 577 newtonmeter, enorma siffror för tiden. F40, som av många anses vara den snyggaste och bästa sportbilen genom alla tider, var riktigt snabb. Tack vare en torrvikt på 1100 kilo accelererade den 0-100 km/h på 4,1 sekunder (officiell siffra, 3,8 sekunder har dock uppmäts flertalet gånger). Toppfarten är 324 km/h och med det var den under en kort period världens snabbaste bil. Den var dessutom den första gatlegala bilen att passera 200 mph (miles per hour, vilket i kilometer räknat är 322 km/h).

 En annan speciell sak med F40 är att det var sista modellen att utvecklas medan Enzo Ferrari, företagets grundare, ännu var i livet. Han dog året därpå 90 år gammal. Trots sin ålder var han en drivande kraft i F40-projektet. Han ville att bilen skulle vara något utöver det vanliga och bjuda på det bästa inom allt som Ferrari hade vid den tiden.

 Missa inte att njuta av bildgalleriet nedan. Ferrari F40 i all sin prakt.

https://youtu.be/8QqrcLFqz0A?width=575&height=353