Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilmarknaden går på högvarv – diesel fortfarande starkt

Bilmarknaden i Sverige är starkare än någonsin och fortsätter växa även i juli, enligt ny statistik. Dieselbilar står fortfarande för hälften av försäljningen, även om kurvan pekar nedåt.

Nybilsregistreringarna ökade med 2,2 procent för juli i år, enligt statistik från Bil Sweden. Och dieselbilar är fortfarande populära hos bilköparna. Varannan bil som registreras i Sverige är dieseldriven, både i juli och totalt det första halvåret i år. Detta trots att tekniken befinner sig i en turbulent tid just nu, och dieselförbud föreslås i flera europeiska städer.

– Det är viktigt och komma ihåg att de förslag om restriktioner för dieselbilar som förts fram i både Sverige och andra länder avser äldre dieselbilar, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Nya dieselbilar som säljs idag uppfyller Euro 6-kraven och omfattas inte av restriktionerna i de miljözoner som föreslås i svenska städer. Enligt Bertil Moldén är diskussionen om en billånebubbla för dieselbilar överdriven.

– Det är brist på begagnade bilar inom den etablerade bilhandeln, vilket talar för höga inbytespriser, vilket gäller även dieselbilar, säger han.

Hittills i år ligger dieselandelen på 51,9 procent jämfört med 54,1 procent samma period förra året.

Moldén nämner också att ökad inblandning av biodrivmedel i diesel, bland annat tallolja, bidrog till att utsläppen minskade med fem procent under 2016 enligt preliminära beräkningar.

Andelen supermiljöbilar, bilar som släpper ut max 50 gram koldioxid per kilometer, har ökat med 34 procent hittills i år. I juli var uppgången 12,5 procent jämfört med samma period förra året.