Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Höjd bilskatt att vänta efter valet

Om tre veckor är det riksdagsval och överallt syn politikerna prata om satsningar, nedskärningar och höjda skatter. Just sistnämnda är något som både blocken numera förespråkar – och det kommer att slå mot bland annat bilisterna.

I lördags höll finansminister Anders Borg ett pressmöte på Harpsund där han talade om ökade kostnader som stramar åt statsfinanserna och att höjda skatter inom olika områden är ett måste, precis som nedskärningar inom bland annat de statliga myndigheterna.

När det gäller skattehöjningar nämnde Anders Borg bankerna, kommersiella fastigheter, alkohol och tobak samt – det som berör en stor del av svenskarna – bilen.

Finansministern menade att högre skatt på bilar med högre utsläpp av växthusgaser är att vänta, utan att precisera var gränsen för högre utsläpp ligger. Däremot ska höjd skatt på bensin inte vara aktuell, något de även sade innan valet för fyra år sedan men kort därefter ändå höjde drivmedelsskatterna.

Förslaget om höjd skatt på bilar sägs Centerpartiet och Annie Lööf ligga bakom.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson tycker att de punkter som Anders Borg räknade upp i går är intressant och ställer sig bakom både skattehöjningarna och nedskärningarna.

Vi kan med andra ord räkna med höjd skatt för bilisterna oavsett om det blir en Alliansregering eller en rödgrön regering från och med i höst. I det rödgröna blocket ingår dessutom Miljöpartiet som vill minska bilismen med höjd bensinskatt och straffavgifter på ”smutsiga” bilar. De vill i gengäld ge bonus till ”moderna, energisnåla bilar”.