Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070917-bensin-dieselskatt070917-bensin-dieselskatt070917-bensin-dieselskatt
070917-bensin-dieselskatt

Höjd skatt på bensin och diesel nästa år

Bensin och diesel blir dyrare nästa år när regeringen höjer skatten för de båda bränsletyperna. Dessutom får dieselbilsägare sänkt fordonskatt att se fram emot.

Skattehöjningen ligger på sex kronor per kilo utsläppt koldioxid. Det innebär att bensinpriset höjs med 17 öre per liter inklusive moms samt att dieselpriset höjs med 20 öre per liter.

Regeringen tänker samtidigt kompensera bilister med ”små marginaler” genom att höja reseavdraget för dem som kör till och från jobbet. Reseavdraget höjs med 50 öre till 18,50 kronor per mil. Den som äger en dieselbil kan pusta ut en aning då skatten för dieselfordon sänks med 284 kronor per år.

Det särskilda tullvillkoret för etanol ska tas bort senast den 1 januari 2009. Det ska påverka priset på den femprocentiga inblandningen av etanol i vanliga 95-oktanig bensin. I och med detta har regeringen förhoppningar om en sänkning av bensinpriset med upp till 20 öre per liter. Priset på E85 berörs dock inte.

Uppdatering

Lägger man till den årliga indexuppräkningen av energiskatterna kommer prishöjningarna vid bensinpumpen att bli saftigare än siffrorna nämnda i första stycket. Enligt TT kan höjningen per liter bli så stor som 29 öre för bensin och 55 öre för diesel.