Foto: Mattias Rabe

Höjda parkeringsböter ska ge 85 miljoner extra till Stockholms budget

De styrande i Stockholm planerar att höja felparkeringsavgifterna, parkeringsböter i folkmun, för att inbringa ytterligare 85 miljoner kronor till stadens budget.

Den 1 juli 2017 höjde Stockholms stad beloppen för felparkering med 200 kronor, detta efter att en ny förordning trätt i kraft som gav Sveriges kommuner möjlighet att fastställa felparkeringsavgifter (parkeringsböter) till maximalt 1 300 kronor. I Stockholm lade man sig på 750, 850 och 1 200 kronor beroende på hur allvarlig parkeringsförseelsen är. Avgifterna är de högsta i landet.

– Trafikkontoret har räknat på det här, det är en rimlig höjning, sa Daniel Helldén (MP), Stockholms trafikborgarråd, i fjol.

Daniel Helldén (MP), Stockholms trafikborgarråd.

Trots fjolårets höjningar av parkeringsbötesbeloppen väntar ytterligare höjningar i landets huvudstad. Stockholm grönblåa styre (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) har nämligen budgeterat att nya höjningar av avgifterna för felparkering ska inbringa 85 miljoner kronor till staden kassa under 2019. Det skriver Dagens Nyheter.

– Vi kommer att höja allihop (oavsett grad av felparkering, reds anm). Hur det kommer att se ut återkommer vi till i ärendet. Det finns ett tak för det som staten har sagt. Vi får inte sätta högre avgift än 1 300 kronor, även om vi tycker att det borde vara högre när det gäller de mest trafikfarliga felparkeringarna, säger Daniel Helldén (MP) till Dagens Nyheter.

Ett beslut om de nya, högre felparkeringsavgifterna väntas i början av 2019, ett beslut som oppositionen i Stockholm ogillar.

– Det är fullständigt absurt. Den enda lösningen jag kan se på detta är att finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och trafikborgarrådet Daniel Helldén personligen är ute och hjälper till för att få in pengarna genom att lappa hela stan. Det kommer inte att gå, säger Jan Valeskog (S) till Dagens Nyheter.

Under 2016 lappades 488 775 felparkerade bilar i Stockholm vilket gav stadens kassa en intäkt på 314 miljoner kronor. Under 2017 höjdes felparkeringsavgifterna med 200 kronor (till 750, 850 samt 1 200 kronor) vilket ökade intäkterna till 336 miljoner kronor.