Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Hon köpte första Mustangen – har den kvar än i dag

Ford Mustang debuterade den 17 april 1964 och redan två dagar tidigare köpte Gail sin cabriolet – den först sålda Mustangen. Hon har den kvar och värdet har stigit…

När Gail började jobba som lågstadielärare som 22-åring bad hon om ett lån av sina föräldrar för att köpa en bil. Hos den lokala Fordhandlaren i en förort till Chicago blev hon dock besviken – där fanns ingen cabriolet. Säljaren såg hur ledsen hon blev och tog henne till ett rum bakom bilhallen och drog skynket av den nya bilen Ford Mustang såväl med som utan tak – två dagar före premiären av modellen i New York den 17 april 1964.

– Jag tittade inte ens på bilen med tak. Jag visste att cabrioleten var min bil. Även om min favoritfärg är röd så blev jag förtjust i kulören Skylight Blue, säger Gail Wise i dag.

Två år senare träffade hon sin man Tom, de köpte hus och skaffade fyra barn. Mustangen fick axla rollen som familjebil.

– När vi skulle ut hela familjen hade jag den yngsta i knät, på den tiden hade man inte bilbälten, berättar Gail vidare.

1979 havererade Mustangen och den rullades in i garaget. Tom lovade att fixa bilen ”nästa vecka” men det skulle gå 27 år innan han skred till verket. Under åren ville Gail göra sig av med bilen men Tom envisades att behålla den och började som pensionär att renovera bilen. Först under arbetets gång stod det klart att det var den först sålda Mustangen.

I somras var paret med och åkte i den 10 miljonte Mustangen, en cabriolet som deras egen och även den historisk på sitt sätt. Bilen har nyligen värderats till upp mot 450 000 dollar, det vill säga strax över fyra miljoner kronor.

Kvittot har Gail kvar, det visar att hon betalade 3 447,50 dollar för bilen den 15 april 1964.

I Teknikens Värld nummer 25/2018 rattade vi senaste Ford Mustang i Bullitt-version, hela  provkörningen läser du här.