Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Honda Accord försvinner – återkommer inte

Accords vara eller icke vara har det senaste året varit ett av de stora frågetecknen. Nu verkar det, till syvende och sist, som att Honda Accord i europeiskt utförande försvinner – för gott.

Dagens Honda Accord så som vi känner den i Europa har sju år på nacken. Modellen har inte slagkraft nog att stå emot konkurrensen vilket också visade sig i försäljningsstatistiken förra året. 3 453 sålda exemplar i Europa under fjolåret är ett tapp på 19 procent jämfört med året innan.

I höstas skrev vi, baserat på uppgifter från Honda Australien, att Accord läggs ned i mitten av 2015 och att det inte finns några planer på någon ersättare. Kort därefter nåddes vi att nya uppgifter från Honda Sverige som berättade att det inte finns något beslut som säger att Accord ska läggas ned, utan modellen ska säljas under hela 2015. Vad som händer därefter sades inte vara bestämt. Uppgifterna hade sitt ursprung hos Hondas europeiska huvudkontor i England.

Men nu vänds det på steken igen. Chefen för Hondas bildivision i Storbritannien, Leon Brannan, säger till branschtidningen Automotive News att Honda kommer att lägga ned Accord då modellen inte lyckats göra framsteg mot de tyska rivalerna.

– Vi kör ut Accord och vi kommer inte att återvända till segmentet, säger han utan att precisera när modellen försvinner.

Honda kommer alltså inte att återkomma med någon modell i mellanklassen. Honda förlitar sig i stället på Jazz, Civic och CR-V, samt kommande HR-V. Nya Honda NSX kommer också att ingå i modellprogrammet framöver, en modell som i sig självt inte kommer att hissa försäljningssiffrorna till skyarna, men som kan ge övriga modeller en kick uppåt.

– Kostnaderna för att konkurrera är tårdrypande, säger han och syftar på tyska premiumbetonade konkurrenter i mellanklassen, exempelvis BMW 3-serie, som allt fler kunder vänder sig till.

Den amerikanska versionen av Honda Accord berörs inte av nedläggningen.