Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Honda Accord TourerHonda Accord TourerHonda Accord Tourer
Honda Accord Tourer

Honda Accord försvinner nästa år – ingen efterföljare planerad

Under 2015 kastar Honda Accord in handduken, kanske för gott. Någon efterträdare finns nämligen inte med i Hondas planering framöver.

I våras skrev vi om den ovissa framtiden för Honda Accord. Nu vet vi mer sedan Hondas Australien-chef Stephen Collins berättat om modellens framtid för The Motor Report.

Stephen Collins säger att den europeiska versionen av Accord, så som vi känner modellen i Sverige, går ur produktion under 2015. Redan i februari avslutas tillverkningen för den australiensiska marknaden så övriga marknader världen över som säljer denna version lär drabbas av produktionsstoppet ungefär samtidigt.

Australien-chefen bekräftar också att någon ny Europa-specificerad Accord inte finns med i Hondas planer för framtiden och några Accord-versioner av amerikanska eller kinesiska syskonbilar sägs inte vara aktuellt.

Med andra ord ser åttonde generationen Accord, som kom 2008, ut att bli den sista ämnad för framför allt den europeiska marknaden. I Europa satsas det för tillfället hårt på Civic som i kombiutförande är betydligt rymligare än dagens Accord Tourer.

Den Accord som säljs i USA och Australien och som lanserades förra året berörs inte av nedläggningen. Australien drabbas ändå av nedläggningen eftersom de som enda marknad salufört både den amerikanska och europeiska versionen sida vid sida, något som har visat sig försäljningsmässigt vara lyckat.

Honda Accord i Sverige för en tynande tillvaro. Vi hittar den först på plats 190 i listan över de mest sålda bilmodellerna i Sverige. Endast 63 exemplar har Honda Sverige lyckats sälja under årets första nio månader, en halvering jämfört med samma period året innan.