Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091008-honda-hyundai
091008-honda-hyundai
091008-honda-hyundai
091008-honda-hyundai

Honda-chefen: Hyundai är fantastiska

Inte amerikanerna, inte européerna och inte heller kineserna är något hot för Japans biltillverkare. Nej, när Hondas vd Takanobu Ito talar om den verkligt farliga konkurrenten är det i stället sydkoreanska Hyundai som får honom att darra på manschetten.

 Sydkoreanska Hyundai och systerföretaget Kia har gått mycket starkt framåt de senaste åren. Under sommaren snodde Hyundai Motor Company åt sig fjärdeplatsen på listan över världens största biltillverkare och förpassade Ford till femteplatsen. Nu verkar det som att även de japanska konkurrenterna börjar bli rädda för att utmanövreras av sydkoreanerna.

I en intervju med nyhetsbyrån AP sade Hondas vd Takanobu Ito nyligen att Hyundai är ett stort hot eftersom deras produkter är billiga samtidigt som kvaliteten förbättras. ”Hyundai är fantastiska”, sade Takanobu Ito till AP. Han får medhåll av Shiro Nakamura, designchef och vice vd på Nissan, som jämför Hyundais framfart med sydkoreanska Samsung som på senare år har börjat utmana japanska Sony på allvar. Shiro Nakamura tror att det kommer att dröja ytterligare ett årtionde innan de kinesiska bilföretagen kan börja konkurrera på världsmarknaden, men Hyundai är redan där enligt Nakamura.

– Hyundai är det största hotet för japanska biltillverkare. De har tekniken, men de verkar ha billigare arbetskraft, säger Nakamura i intervjun med AP.

För att inte bli omsprungna av Hyundai tror Nakamura att de japanska biltillverkarna måste göra som de europeiska och lägga mer fokus på design och den svårfångade premiumkänslan.

– Vi måste erbjuda motsvarigheterna till sushi, tempura och kaiseki för att tävla mot den koreanska barbecuen, säger Nakamura.

Takanobu Ito tror på en ljus framtid för konkurrenten Hyundai.