Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091026-mugen-civic-type-r
091026-mugen-civic-type-r
091026-mugen-civic-type-r
091026-mugen-civic-type-r

Honda Civic Type R Mugen bekräftad för Europa

I somras kom indikationer på att det var något på gång. Nu bekräftar Hondas hustrimmare Mugen att 20 exemplar av superbusbilen Civic Type R Mugen ska byggas i Europa. Dessvärre finns det en stor hake.

 Nu är det klart. Även vi européer ska få bekanta oss med Hondas mytomspunna hustrimmare Mugen. Det är Mugens europeiska avdelning Mugen Euro som meddelar att de inom kort påbörjar tillverkningen av Honda Civic Type R Mugen. Dessvärre ska endast 20 bilar byggas, men det är ändå inte den största besvikelsen.

Mugen Euro vill nämligen ha 38 599 pund för bilen. Det motsvarar drygt 430 000 kronor, det vill säga en ordentlig sedelbunt mer än vad man får ge för konkurrenter som Seat Leon Cupra R och Ford Focus RS. Med tanke på att Civic Type R Mugen får ”endast” 237 hästkrafter känns priset lite väl tilltaget. Men känslan av att ha en av endast 20 bilar kanske väger upp det häftiga priset och det faktum att konkurrenterna är starkare. Mugen vill dessutom understryka att de 20 kunderna har möjlighet att i hög grad anpassa sina bilar till sina önskemål. Till och med motorns ECU-enhet kan mappas enligt kundens körstil.

2,0-liters i-VTEC-motorn uppges ha fått ny teknik som är resultat av Hondas Formel 1-erfarenhet. Det innebär bland annat nya kamaxlar, kolvar och nytt insugs- och avgassystem som ger en 20-procentig effektökning jämfört med standardmotorn. Vidare får den handbyggda Mugen-Civicen helt ny fjädring, diffspärr och smidda lättmetallsfälgar som väger endast 7,85 kilo styck. Bakom dessa finns nya bromsar med fyrkolvs monoblock-ok.

Alla de 20 bilarna målas i Hondas tävlingskulör Championship White och på mittkonsolen sitter en liten plakett med bilens nummer ingraverat. Utvändigt märks förstås det nya kjolpaketet och inte minst den gigantiska bakvingen. 

Läs mer

Provkörning