Honda Civic Type R på gång – blir ruskigt snabb

Ska bli snabbaste framhjulsdrivna bilen någonsin på Nürburgrings nordslinga. Nya Honda Civic Type R är nu under utveckling. Men den som väntar får vänta ganska länge...

Förra året lanserades nya Honda Civic. En bra bil med fina drivlinor och köregenskaper men med lite väl tamt utseende enligt vad folk tyckte och tänkte när den presenterades. Så fort modellnamnet Civic nämns kommer även Type R på tal, alltså den körglada prestandaversionen. Så även när nya Civic hade premiär. Men Honda har varit tysta som små möss och det har funnits farhågor om att det inte blir någon Type R.

 Men nu kan vi lägga eventuell oro åt sidan för nu har Honda bekräftat att de har påbörjat utvecklingen av en ny Civic Type R. En nackdel dock – Honda säger att bilen ska finnas till försäljning för 2015. Det är lång tid tills dess.

 Honda avslöjar inte allt för mycket om nästa Type R-generation av Civic. Men de bjuder ändå på ett påstående som klart sätter press på dem själva. Deras mål är att nya Civic Type R ska bli den snabbaste framhjulsdrivna bilen runt Nürburgrings nordslinga. Om de lyckas, ja då har vi en galet bra bil att se fram emot om tre år.

 Honda berättar som sagt ingenting om detaljer men surret har hela tiden handlat om en ny varvvillig fyrcylindrig maskin med turbo. Effekten? Max 220-230 hästkrafter verkar det som. Låter klent jämfört med exempelvis 270 hästkrafter i Volkswagen Golf R, men den är å andra sidan dessutom fyrhjulsdriven. Ska det verkligen gå att bli snabbast då? Om man får tro på obekräftade uppgifter så är det chassit som ska göra jobbet. Ett chassi som slår ut allt annat och ska ta bilkörandet till nya nivåer.

 Om några år vet vi. Tills dess kan vi spana in den svarta Civic med fasttejpad jättevinge som vi visade bilder på för några månader sedan. En mula av Type R helt enkelt.