Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Honda Civic Type R visas som prototyp

Under Parissalongen visas Honda Civic generation tio upp – liksom en vision om den kommande Type R-versionen som står klar 2017.

Tionde generationen Honda Civic i femdörrarsutförande har nu gjort officiell debut under Parissalongen. En nyhet som inte är särskilt kittlande längre. Vi har redan publicerat bilder och fakta, berättat att produktionen har kommit igång samt att modellen egentligen redan har funnits i ett år – som sedan på andra sidan Atlanten.

Mer kittlande är att Honda nu presenterar en designstudie av kommande Civic i värstingversionen Type R. Man verkar fast besluten att inte låta prestandaversionen dröja. Civic generation nio såg dagens ljus 2011 men det skulle dröja till 2015 innan det fanns en Type R-variant. Bilen som visas upp i Paris betecknas som en prototyp och har en kaross som efterliknar borstad aluminium. Prototypen ska ge en föraning om hur kommande Civic Type R ska se ut när en produktionsklar bil presenteras nästa år.

Basen till prototypen är vanliga Civic i ovan nämnda femdörrarsutförande – en bil som i sig har ett rätt brutalt formspråk. Civic Type R har än fläskigare främre stötfångare med större luftintag och detaljer i kolfiber. Luft kan även strömma in under logotypen i grillen och genom ett scoop på huven. Även rökfärgat lyktglas ger än stöddigare uppsyn.

Kjolar löper längs karossidorna mellan de blanksvarta fälgarna som mäter 20 tum och som krävt större hjulhus. Baktill hittar vi en markerad diffusor, trippla pipor och en rejäl vinge som kronan på verket.

Nya Civic i femdörrarsutförande tycks inte lämna någon oberörd. Kommentarer har flödat här på Teknikens Världs sajt av er besökare. De som inte lät sig förföras av bilens former kanske gör det nu med Type R-versioen. Tveksam? Kolla bilden nedan för att jämföra de båda versionerna.

Nya Civic Type R kommer att stå i de europeiska bilhallarna under slutet av 2017. Bilen kommer att säljas över hela världen, även i Nordamerika. Det är första gången en bil med suffixet Type R säljs på den marknaden, meddelar Honda.