Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Honda

Honda Civic Type R snabbast runt Ringen – igen

Jakten på tiondelar runt den legendariska nordslingan av Nürburgring fortsätter. Nu är Honda Civic Type R snabbast av de framhjulsdrivna. 

Med varvtiden 7.44,881, satt längs den något längre slingan man använt vid den här typen av rekordslagning sedan 2019, blir Honda Civic Type R den snabbaste framhjulsdrivna bilen av alla som har gett sig på rekordförsöket. Rekordet sattes för knappt en månad sedan, närmare bestämt 23 mars i år längs den 20,8 kilometer långa och hänsynslösa bansträckningen. 

Vi har tidigare sett hur bra Honda Civic Type R fungerar för bankörning. Vid vårt årliga stora Bankalas har den imponerat inom den framhjulsdrivna gruppen, men även krossat betydligt hårdare motstånd. Det har blivit väldigt tydligt att en rätt byggd framhjulsdriven bil kan straffa vad som skulle klassas som riktiga sportbilar. 

1 AV 3
Foto: Honda
2 AV 3
Foto: Honda
3 AV 3
Foto: Honda

Den nya rekordhållaren bygger på Civic Type R lanserad under 2022. Jämförd med modellen den ersatte har axelavståndet vuxit med 35 millimeter. Den har en två liter stor rak fyrcylindrig turbomatad bensinmotorn som ger 329 hästar och 420 Nm vridmoment. Sexväxlad manuell låda sticker ut i dagar som dessa då de flesta likvärdiga bilar kör med dubbelkoplingslådor. Men Hondas förmåga att bygga klockrena växellådor med magiskt trevlig spakkänsla består. 

Men det finns några brasklappar. För det första sattes rekordet med en något lättare version som bär tilläggsnamnet S grade. Den är bara tillgänglig för beställning som vänsterstyrd på de europeiska marknaderna. Utöver detta sattes varvtiden med Michelin Pilot Sport Cup 2 Connect-däck. Alltså den versionen av Cup 2 som är uppkopplad till en app och som kan ge realtidsuppdatering av hur däcken presterar under färd. Ett smart hjälpmedel, men som det står i det finstilta i pressmaterialet från Honda – däcken är tillgängliga för beställning direkt genom Michelin. Det är alltså inte ett originaltillbehör från Honda. Och det är nu det blir krångligt på riktigt. I dagarna har vi blivit varse att Michelin förändrar tillgängligheten av Connect-versionen, i alla fall vad gäller den tekniska lösningen med app. Funktionen och appen försvinner vid nästa årsskifte. Jag vet, snacka om storm i ett vattenglas – men det var med just det däcket och den tekniken som rekordet sattes. 

https://www.youtube.com/watch?v=yU0vBY2hKqM