Honda CR-V:s fyrhjulsdrift ur funktion – igen
Teknikens Värld testar fyrhjulsdriften hos Sveriges 20 mest sålda suvar. Honda CR-V visar än en gång att deras AWD-system inte alls håller vad det lovar.
Gilla på Facebook för fler videoklipp!
This article is also available in English
Hos en fyrhjulsdriven högbyggd suv är framkomlighet A och O. Det ingår ofta som ett av huvudskälen till att köpa en suv. I nya numret av Teknikens Världs (nummer 23/2014) testar vi de 20 mest populära 4x4-suvarna i mellanklassen. Ett gediget arbete som pågår under ett par veckors tid. Vi mäter, väger och kör bilarna under liknande förhållanden för att reda ut vilken suv som är den bästa. Vid höjdpunkten, själva testresan som pågår under några intensiva dagar, består testlaget denna gång av totalt 24 personer som utför sitt gemensamma analysarbete. Repeterbarhet är en förutsättning för att kunna jämföra resultat. Granskande och rättvisa testmetoder är en ständigt pågående process för oss. Att finna testmetoder som ”klär av” en bils specifika egenskaper är viktigt för oss och högst relevant för testlaget som utför dryga hundra unika biltester per år. Lägg därtill minst dubbelt så många bilar som passerar förbi i diverse prov- och duellkörningar.
För att mäta framkomligheten och därmed bedöma fyrhjulsdriften simulerar vi scenariot där extremhalka uppkommer – så kallad ”svartis” – under fram- respektive bakaxel, par- eller korsvis dessa, med hjälp av lågfriktionsrullar. Metallramar med kullagerupphängda stålrullar ger samma effekt som den mest förhatliga svartis. Testmetoden efterliknar verkligheten väl samtidigt som det ger testlaget möjligheten att vara oberoende av yttre omständigheter som väder och vind. Vår testmetod med lågfriktionsrullarna har faktiskt (liksom vårt älgtest) anammats av vissa biltillverkare (bland andra Subaru, reds anm). Metoden är mycket verklighetstrogen och vid testet förra året godtog Honda den.
Vårt stora SUV-test där Honda CR-V visar upp undermålig fyrhjulsdrift hittar du i nya numret, ute i butik nu eller beställ online.
Alla de 20 testade suvarna kördes i samma slänt, på samma testrullar, under samma väderförhållanden. Till och med testförare Börjesson var den samme. Alla testbilar förutom Honda CR-V 2,2 i-DTEC fixar första delmomentet där framhjulen står på ”svartishalka”. I stället för att på rätt sätt fördela kraften bakåt till hjulparet med grepp fortsätter framhjulen på Honda CR-V spinna fritt utan att bilen rullar framåt överhuvudtaget. Fyrhjulsdrivningssystemet verkar enligt testlaget ”hamna i koma”, bakhjulen står helt stilla utan tillstymmelse till kraftrörelse i rätt riktning. Efter 15-20 sekunder glider CR-V i stället av lågfriktionsrullarna. I verkligheten i värsta fall ner i diket för att sedan bli ordentligt fast. Då kanske bärgningsassistans är enda hjälpen ut ur situationen.
För att kontrollera beteendet ytterligare gör vi om testet ännu en gång i vårt redaktionsgarage. Som referensbil väljs Ford Kuga 2,0 TDCI AWD. Återigen blir Honda CR-V kvar stillastående ända tills den glider av rullarna snett bakåt. Ford Kuga reagerar som en vettigt konstruerad fyrhjulsdriven bil ska göra – fördelar kraften ögonblickligen till de hjul som har fäste och bilen fortsätter sin färd framåt/uppåt.
Teknikens Världs testlag har länge haft Honda CR-V som testvinnare och favorit, men när senaste modellen lanserades för knappt två år sedan märkte vi raskt att det var fel på AWD-drivlinan. När Honda-framhjulen hamnade på halt underlag överfördes ingen kraft till bakaxeln. Honda Sverige var snabba på att lyssna av och med att åtgärda. Den officiella förklaringen till den ovanliga segheten i systemet var att Hondas tekniker premierade låg bränsleförbrukning och att kopplingarna lätt brändes vid alltför mycket kraftpådrag. Alla sålda bilar i Sverige uppdaterades enligt den svenska generalimportören med ny mjukvara som tillät snabbare/hårdare ingrepp i kraftfördelningen till bakaxeln, nu helt utan risk för överhettning. När vi testade CR-V på nytt (läs Teknikens Värld nummer 9/2013) var reaktionerna hos fyrhjulsdrivningssystemet blixtsnabba och vi trodde därmed att Honda löst problemet på rätt sätt.
Att Teknikens Värld nu upptäcker liknande felaktigheter under exakt samma testförfarande hos Hondas AWD-system utan att åtgärder anses nödvändiga är inget annat än högst graverande. Och reklamord som ”bäst säljande suv” håller helt enkelt inte. Kör inte de ansvariga hos Honda Sverige överhuvudtaget bil under de fyra vintermånaderna i avlånga landet Sverige?
Mitt tips är att om du ändå är sugen på den i övrigt smarta Honda CR-V att inte kryssa för tillvalet fyrhjulsdrivning. Det är nämligen som att kasta pengarna i sjön.
Svar från Honda Sverige
Hondas AWD-system använder en kompakt, lätt och bränsleeffektiv bakre differential. Konstruktionen kräver en viss momentbegränsning för att enheten ska kunna arbeta effektivt i verkliga förhållanden, men samtidigt får den inte överstiga den totala kapaciteten hos AWD-enheten.
I verkliga förhållanden, oberoende av underlag, finns en viss mängd friktion alltid tillgänglig för både fram- och bakhjulen. AWD-systemet fördelar därför vridmoment mellan främre och bakre hjulen för att uppnå optimal drivkraft.
I rulltestet simuleras obefintligt grepp fram och maximalt grepp bak.
Om allt tillgängligt vridmoment som krävs för att flytta fordonet framåt skulle överföras till den bakre differentialen så skulle gränsen för vridmomentet för enheten överskridas.
Om fordonet fortsätter att köras i detta tillstånd (framhjulen snurrar och bakhjulen står still) känner systemet av den höga hastighetsvariationen samt att differentialkopplingen slirar och minskar då det tillgängliga vridmomentet till bakhjulen för att förhindra överhettning. Det är anledningen till att fordonet rör sig bakåt i videon.
I verkliga förhållanden är ovan testscenario en högst osannolik situation med den grad av greppskillnad mellan fram- och bakhjulen.
Honda ser med andra ord inte att rulltestet rättvist belyser CR-V:s vinteregenskaper och AWD-systemets prestanda. Teknikens Värld har själv deltagit i ett vintertest där CR-V testades på såväl isiga, lutande vägbanor som uppför en skidbacke.
Honda anser att dessa tester i verkliga miljöer borde vara tillräckligt för att visa att CR-V är en utmärkt vinterbil och vill understryka att det inte finns några kända kundklagomål på CR-V:s framkomlighet från den svenska marknaden eller på andra marknader med motsvarande förutsättningar.
På Teknikens Världs fråga om uppdateringen verkligen är gjord så kan vi vid önskemål med mätinstrument visa detta för såväl kunder som media. Då det är viktigt för Honda att kunderna känner sig trygga och har förtroende för oss så utförde vi en uppdatering av mjukvaran hos samtliga CR-V för den svenska marknaden.
CR-V-kunder kunde kostnadsfritt få mjukvaran uppdaterad hos våra återförsäljare från och med den 15 april och i produktion från och med den 8 juli 2013.
Honda CR-V är en global bil och har sålts i över 5 miljoner exemplar. Den är världens mest sålda SUV* och försäljningen i Europa växer stadigt, 6 procent i jämförelse med förra året. CR-V har således många nöjda kunder runt om i världen.
Maria Johansson, informationschef
* Första kvartalet 2014
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se